Λεντριάν: Ο Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του, είπε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός. Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση την χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κίνα έχει ζητήσει και αυτή άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εξήγησε ότι τα κινέζικα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τις συνθήκες παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την απροθυμία πολλών γαλλικών επιχειρήσεων να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η αποχώρηση της κάθε εταιρείας είναι εθελοντική, απάντησε ότι δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει από τη Ρωσία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τotal, η οποία δεν αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία, όπως έπραξαν η BP και η Shell, ο Λεντριάν σημείωσε ότι η Total ήδη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά και ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στη ρωσική οικονομία πολύ περισσότερο από τη BP και τη Shell.

Τέλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο υπουργός αφού προέβλεψε επικράτηση του Mακρόν ανέφερε ότι ένα σημαντικό τμήμα της γαλλικής αριστεράς και ειδικότερα οι σοσιαλδημοκράτες τον υποστηρίζουν. Ανέφερε όμως παράλληλα ότι ο Μακρόν δεν είναι αριστερός αλλά είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συμβιβάζει ποικίλες πολιτικές αποχρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ