Λεμέρ: Εξετάζεται ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – «Το επιθυμεί κι ο Μακρόν»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη ότι εξετάζεται εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι ο» Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια τέτοια κίνηση».

«Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», ανέφερε στο ραδιόφωνο Europe 1 ο Λεμέρ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

«Οταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς –μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται από χθες μια νέα ρωσική επίθεση», σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι—«είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να σταματήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία», υπογράμμισε. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στην Ουκρανία θα μετακινήσει τις γραμμές. Αν είναι δεσμευμένοι όπως εμείς στην ελευθερία και στην προστασία του ουκρανικού λαού, πρέπει να πάνε στο τέλος του συλλογισμού τους και να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία» σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου στις 10.04 το πρωί βρισκόταν στα 112.60  δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI στα 107,62 δολάρια το βαρέλι.

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε προ ημερών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, κατηγορώντας τες ότι κερδίζουν τα χρήματά τους με κόστος ανθρώπινο αίμα.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Πρόεδρος Ζελένσκι επεσήμανε πως η Γερμανία και την Ουγγαρία μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία αναμένεται να κερδίσει 250 δισεκατομμύρια λίρες φέτος.



 

Πηγή: skai.gr