Προανήγγειλε νέα επίθεση στην Ουκρανία ο Λαβρόφ; «Θα απαντήσουμε στην παράδοση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας»

Οι ΗΠΑ «ενεπλάκησαν ευθέως στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream» δήλωσε εξάλλου ο Λαβρόφ

Νέα επίθεση στην Ουκρανία φάνηκε να προαναγγέλλει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στο Κίεβο προσπαθώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις πιο μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας για να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη».

«Επιδιώκουμε τώρα να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό σε μια απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τους απωθήσουμε από τα εδάφη που αποτελούν μέρος της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι όλοι ήθελαν να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία - την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - αλλά ότι «η υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προσέγγισε την εκστρατεία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να αρχίσει τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, ανέφερε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

Nord Stream

Οι ΗΠΑ «ενεπλάκησαν ευθέως στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream» υποστήριξε ακόμα ο Λαβρόφ, χωρίς όμως να παράσχει κάποια στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βρετανία ότι ανατίναξε τους αγωγούς, κάτι που το Λονδίνο αρνήθηκε.

Ο Λαβρόφ επέμεινε ακόμη ότι η Δύση λέει ψέματα αναφορικά με την άρνηση της Ρωσίας να διαπραγματευτεί για το ουκρανικό, κι ότι η Δύση «προσπαθεί να στρέψει κατά της Μόσχας τη Μολδαβία, τη Γεωργία και πρώην κράτη μέλη της ΕΣΣΔ στην Κεντρική Ασία».

Επίθεση στη φον ντερ Λάιεν

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία για να βάλουν τέλος «στο ρωσικό ζήτημα» και στράφηκε ιδιαίτερα κατά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέπτεται το Κίεβο.

Η φον ντερ Λάιεν «δήλωσε πως το αποτέλεσμα του πολέμου πρέπει να είναι η ήττα της Ρωσίας και μια ήττα τέτοια που να μην ξανασηκωθεί για δεκαετίες», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο ρώσος υπουργός. «Άραγε αυτό δεν είναι ρατσισμός, ναζισμός και μια απόπειρα να επιλυθεί το ρωσικό ζήτημα;»

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο προσπαθώντας να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις ουκρανικές δυνάμεις από τα σύνορα ώστε να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη.
 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ