Λαβρόφ: Η Ρωσία θα μπλοκάρει την τελική διακήρυξη της G20 εάν δεν απηχεί τις απόψεις της

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι υπονομεύει τους διεθνείς θεσμούς προωθώντας τη δική της ατζέντα

Η Ρωσία θα μπλοκάρει την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20 αυτόν τον μήνα, εκτός εάν αντικατοπτρίζει τη θέση της Μόσχας για την Ουκρανία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εκδώσουν ένα μη δεσμευτικό ή μερικό ανακοινωθέν, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2004, πρόκειται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής των G20 στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί.

«Δεν θα υπάρξει γενική δήλωση εκ μέρους όλων των μελών, εάν η θέση μας δεν αντικατοπτρίζεται», είπε ο Λαβρόφ σε φοιτητές του διάσημου Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση είχε θέσει το ζήτημα της Ουκρανίας στις συναντήσεις που προετοιμάζονταν για τη σύνοδο κορυφής, στις οποίες η Ρωσία απάντησε ότι «το θέμα έχει κλείσει για εμάς».

Κατηγόρησε τη Δύση ότι υπονομεύει τους διεθνείς θεσμούς προωθώντας τη δική της ατζέντα και πρότεινε ότι, εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στη συνεδρίαση της G20, θα μπορούσε να εκδοθεί ένα μη δεσμευτικό ανακοινωθέν από την προεδρία της G20.

«Μια άλλη επιλογή είναι να εγκριθεί ένα έγγραφο που θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις στον τομέα των αρμοδιοτήτων της G20 και αφήστε τον καθένα να πει τα υπόλοιπα για λογαριασμό του», είπε ο Λαβρόφ.
 

Πηγή: skai.gr