Δεν θα σταματήσουμε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία πριν τις συνομιλίες, λέει ο Λαβρόφ- Η εξήγησή του

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε.

«Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, πάρθηκε μια απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα ένα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις συμφωνίες που είχαν καταλήξει προηγουμένως οι πλευρές. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς Λαβρόφ τότε ως μια τακτική για να υπονομεύσει την Ουκρανία ή να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή ανατροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ