Κυρώσεις στην Ρωσία: Οι ΗΠΑ καθηλώνουν το αεροπλάνο του Αμπράμοβιτς κι άλλα 99 αεροσκάφη

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχωρά στην καθήλωση 100 αεροπλάνων που πέταξαν πρόσφατα στη Ρωσία και πιστεύεται ότι παραβιάζουν τους ελέγχους των εξαγωγών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλάνου που χρησιμοποιούσε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κατάλογος των αεροσκαφών περιλαμβάνει 99 αεροπλάνα Boeing που εκμεταλλεύονται ρωσικές επιβατικές και εμπορευματικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air και Aviastar-TU -- καθώς και το Gulfstream G650 του Αμπράμοβιτς- και αποτελεί κίνηση που θέτει περαιτέρω εμπόδια στην Ρωσία όσον αφορά την διεξαγωγών διεθνών πτήσεων.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εμπορίου προειδοποιεί τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο πως οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός, συντήρηση, επισκευή ή ανταλλακτικά ή υπηρεσίες παραβιάζει τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ και θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινών όπως  «φυλάκιση, πρόστιμα, απώλεια εξαγωγικών προνομίων , ή άλλους περιορισμούς».

Επι της ουσίας, συνοψίζει πως η ενέργεια αυτή σημαίνει ότι «οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένες».

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επισήμανε, σε μια δήλωση στο Reuters, ότι το υπουργείο της «δημοσιοποιεί αυτόν τον κατάλογο για να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα κατά παράβαση των νόμων μας».

Πηγή: CNBC