Κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους βάζουν στο στόχαστρό τους οι κυρώσεις της ΕΕ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, οι αρχηγοί της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ρώσοι ολιγάρχες, όπως και οι 351 βουλευτές της Δούμας που έδωσαν το πράσινο φως στον Πούτιν αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Τα μέτρα, που πρέπει να υπογραφούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, θα είναι περισσότερο προωθημένα από αυτά που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και ο Μπόρις Τζόνσον.

Εάν εγκριθούν, οι κυρώσεις της ΕΕ θα προβλέπουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 23 άτομα, τρεις τράπεζες και ένα διαβόητο «εργοστάσιο ιντερνετικών τρολ» στην Αγία Πετρούπολη.

Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις και στα 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των δύο ανεξάρτητων δημοκρατιών.

Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει περισσότερους περιορισμούς στην ικανότητά της να δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν μέτρα για την απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι φαίνεται να συμμετάσχουν στην υιοθέτηση κυρώσεων» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρέπει να στείλουν τα σχόλιά τους μέσα στις επόμενες ώρες. Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εγκρίνουν τις κυρώσεις στις 3 μ.μ. CET.

Στην κορυφή της λίστας των κυρώσεων βρίσκεται ο Σοϊγκού, επειδή αυτός είναι «τελικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Ουκρανίας» αναφέρεται στο προσχέδιο που ήρθε σε γνώση του Guardian.

Μαζί του είναι ο αρχηγός του επιτελείου του Πούτιν, ο οποίος «διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων», ο αρχιστράτηγος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο αρχιστράτηγος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Επίσης, η λίστα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο της κρατικής τράπεζας VTB, Ντμίτρι Γκριγκορένκο, και τον Ιγκόρ Σουβάλοφ, πρόεδρο της κρατικής τράπεζας VEB, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του αμυντικού της τομέα.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης Ρώσους «προπαγανδιστές», συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και την επικεφαλής του καναλιού RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, οι οποίες είναι και οι δύο γνωστές για την έντονη αντιδυτική ρητορική τους.

Στη λίστα μπαίνει και ο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, παρουσιαστής του καναλιού Russia One που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο Γεβγκένι Πριγκοζίν. Γνωστός ως ο σεφ του Πούτιν, ο Πριγκοζίν χρηματοδοτεί την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου (IRA), η οποία έχει επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Με έδρα την Αγία Πετρούπολη, η IRA είναι περισσότερη γνωστή ως το «εργοστάσιο των τρολ», δηλαδή εκεί που τα τρολ εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να πλημμυρίσουν το παγκόσμιο διαδίκτυο με απόψεις υπέρ του Πούτιν.

Οι τράπεζες που έχουν μπαίνουν στο στόχαστρο είναι η Bank Rossiya, για την οποία πιστεύεται ότι είναι η προσωπική τράπεζα του Πούτιν και πολλών αξιωματούχων του, η Promsvyazbank και η Vnesheconombank.

Οι δύο τελευταίες θεωρούνται από αξιωματούχους της ΕΕ ότι έλαβαν οδηγίες από τον Ρώσο πρόεδρο για τη χρηματοδότηση του αμυντικού τομέα της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες.

«Αναμένετε κάποιες περισσότερες συζητήσεις για το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων για τη μεγάλη έκρηξη αργότερα αυτή την εβδομάδα» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr