Κύπρος: Το επικρατέστερο τουρκικό σενάριο για Αμμόχωστο ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα λαμβάνει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της επίσκεψης του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον τουρκοκύπριοι ηγέτη Ερσίν Τατάρ και επί τάπητος θα τεθεί η τουρκική ατζέντα για μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ήδη, ο κ Τατάρ, ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε με σιβυλλικό τρόπο σε σχεδιασμούς για «τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού». Παρά το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να ρίξει σήμερα περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μέσα αναφέρονται σε πιθανά σενάρια τα οποία θα τεθούν σήμερα επι τάπητος. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε ένα πιθανό κάλεσμα στους ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να αποταθούν στην -αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ- Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, ώστε να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Στις 20 Ιουλίου oι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τουρκικές προθέσεις για το Βαρώσι αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου από τον ίδιο τον τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για τους εορτασμούς της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται σε δήλωση του ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος σε δημόσια παρέμβαση του και με δραματικούς τόνους σημείωσε πως «αν δεν γίνει κάτι... χτες, πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας χθες σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πόλη των βαρωσίων, σημείωσε πως η ε/κ πλευρά προχώρησε σε σειρά διαβημάτων στην ΕΕ ενώ σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον ίδιο στον Τζο Μπάιντεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: DW - Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία