Κύπρος: Tέλος του έτους γεώτρηση από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα περί τους μήνες Νοέμβριο με Δεκέμβριο αναμένεται επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας στη Βουλή, η υπουργός ανέφερε πως «σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά μαζί με την ExxonMobil, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα προς τέλος του έτους».

Η κα Πηλείδου σημείωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο και βρισκεται σε εξέλιξη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών, οι οποίες είναι τυπικές και δεν αναμένεται να καθυστερήσουν. Εχουν αρχίσει, επεσήμανε, να καταφθάνουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για να λάβουν μέρος στη διαδικασία των γεωτρήσεων.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε εκπλήξεις και δεν αναμένουμε εκπλήξεις όσον αφορά το θέμα της πανδημίας. Αναμένουμε Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολύ να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η ΕΝΙ ΤΟΤΑL με την οποία επίσης γίνονται διαβουλεύσεις και προχωρούμε με τον σχεδιασμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ