Κύπρια Πρόεδρος της Βουλής: Για την Κύπρο οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες

Η κρίση στην Ουκρανία ήταν το αντικείμενο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola με τις/τους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Ruslan Stefanchuk.

Σε παρέμβασή της, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της τήρησης των αρχών της διεθνούς νομιμότητας. Για την Κύπρο, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες. Για 48 χρόνια, τόνισε η κα Δημητρίου, ζούμε δίπλα από 50 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, ενώ επιχειρείται η δημιουργία και νέων τετελεσμένων και αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για τη στήριξή μας στον Ουκρανικό λαό.

Η Κύπρος, σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής, σέβεται απόλυτα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ. Εξαίροντας την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ, η κα Δημητρίου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε στις 24 Φεβρουαρίου ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο το Σώμα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνει έκκληση για επιστροφή στο διάλογο, όσο, πρόσθεσε η κα Δημητρίου, αυτό μπορεί να είναι εφικτό εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων. Σημείωσε, επίσης, την αναφορά της για την κατάσταση στην Ουκρανία στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και την τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων, καθώς και τη στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία μέλη του Σώματος που συμμετέχουν σε διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην επικείμενη αποστολή από την Κύπρο ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης για ανακούφιση του λαού της Ουκρανίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, τόνισε η κα Δημητρίου απευθυνόμενη προς τον Ουκρανό ομόλογό της, ότι η Κύπρος και το Κοινοβούλιό της θα συμπαρασταθούν με κάθε δυνατό τρόπο στην Ουκρανία, καθότι το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ