Κύπρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση στην Εθνική Φρουρά (video)

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε εδώ και βδομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά το θάρρος που βρήκε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίησή της. 

Νέα καταγγελία που βλέπει το φως της δημοσιότητας στο Europe 1, αφορά Κύπρια εν αποστρατεία υπαξιωματικό η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Εθνική Φρουρά. 

Η δικηγόρος της κ. Παπασωκράτους ανέφερε πως, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η τέως λοχίας Πυροβολικού μίλησε στο κανάλι παρουσία της δικηγόρου της και εξιστόρησε τα όσα έζησε. Το πρώτο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της, σημειώθηκε το 1999. Η δεύτερη περίπτωση και πάλι κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010.

Η ίδια καταγγέλλει ότι όλες οι προσπάθειες της για καταγγελία έπεσαν στο κενό ενώ παράλληλα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεχόταν απειλές ενώ συχνές ήταν και οι μεταθέσεις της.

Το πρώτο περιστατικό

«Θα αρχίσω με το περιστατικό του 1999 όπου εργαζόμουν στην 198 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, όπου δέχθηκα την πρώτη που σεξουαλική παρενόχληση, λέγοντας μου ότι εάν θέλω να περάσω καλά, θα πρέπει να αποδεχθώ να έχω σεξουαλική σχέση με κάποιον Λοχαγό, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Εγώ φυσικά του είπα ότι θέλω να το σκεφτώ για να τον αποφύγω και αρνήθηκα. Στη συνέχεια, προχώρησα σε καταγγελία αλλά δυστυχώς, πηγαίνοντας στον τότε Διοικητή μου, με ρώτησε εάν έχω στοιχεία, αλλά δεν υπήρχαν και δεν προχωρούσα να προχωρήσω σε καταγγελία», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε πως από τότε, άρχισε να δέχεται ψυχολογικό πόλεμο.

Το δεύτερο περιστατικό – «Ε και σιγά το πράγμα που έγινε»

Το δεύτερο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010. «Μετά από διάφορες μεταθέσεις λόγω των καταστάσεων κατέληξα στην τότε 80η Ταξιαρχία Πεζικού στην Πάφο. Εκεί, τον Νοέμβριο του 2010 είχα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Δέχθηκα επίθεση, μέσα στο  γραφείο που εργαζόμουν. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, με άρπαξε από την κοιλιά, με έτριβε και άρχισε να με φιλάει. Μου έλεγε, έκανες κοιλίτσα. Αντέδρασα, κατήγγειλα το περιστατικό στον πρώτο Ανακριτή, ο οποίος φυσικά το υποστήριξε. Όμως, ο ίδιος αποδέχθηκε τα όσα έγιναν και ζήτησε συγνώμη ενώ επέμενε να συνεχίσω να εργάζομαι εκεί. Εγώ ζήτησα να μετακινηθώ και προχώρησα σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως», ισχυρίστηκε.
«Από τότε άρχισε ψυχολογικός πόλεμος, απειλές, εκφοβισμοί και όλων των μορφών εκφοβισμοί μέχρι να κλείσω το στόμα μου. Ο Ανακριτής μάλιστα, μου είπε «ε και σιγά το πράγμα που έγινε». Από τότε ακολούθησαν πιέσεις».



Ζητά δικαίωση

«Προχωρούσα ζητώντας τη δικαίωση μου, μέσω επιστολών μου στις Αρχές. Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Γενικό Εισαγγελέα τα Δημοκρατίας. Είχα απευθυνθεί και με προσωπικό ραντεβού, όπου παρέδωσα φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία όμως αντίκριζα συνέχεια εμπόδια. Είχα αναγκαστεί με τις ενοχλήσεις και τους εκφοβισμούς να αποσύρω  την καταγγελία μου. Φοβόμουν για τη ζωή μου», ανέφερε στην εκπομπή.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τιμωρίες της, περιέγραψε.  « Άρχισαν οι ενοχλήσεις προς το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον. Αργότερα, το 2020 με απέλυσαν με την προϋπόθεση ότι μου είχαν χαμηλώσει τις βαθμολογείς από την ημέρα που έκανα την καταγγελία».

Η φυγή στην Ελλάδα

Η γυναίκα είπε στο  κανάλι ότι μετά την απόλυσή της έφυγε από την Κύπρο για να επιβιώσει οικονομικά όπως εκμυστηρεύτηκε. «Με είχαν απομονώσει από τον κόσμο, προσβάλλοντάς με, και διασύροντας το όνομά μου. Αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα, να ψάξω δουλειά για να μπορέσω να ζήσω. Δέχθηκα και οικονομικό αποκλεισμό».

«Αυτό που ζητώ είναι την δικαίωση μου σαν άνθρωπος και ζητώ να μιλήσουν και άλλες κοπέλες που έχουν ίσως δέχθηκαν σεξουαλικές  παρενοχλήσεις δεν μπόρεσαν να μιλήσουν γιατί κάποιοι υψηλόβαθμοι χρησιμοποιούν την θέση τους  για να εκμεταλλεύονται κόσμο».
 

Πηγή: skai.gr