Κυκλώνας Γκαμπριέλ: Δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη Νέα Ζηλανδία - Προειδοποίηση του πρωθυπουργού στους πολίτες

Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί - Πιθανόν να κηρυχθεί σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Ζηλανδία - Εγκλωβίστηκε στο Γουέλινγκτον ο πρωθυπουργός 

Παραδομένη στα στοιχεία της Φύσης είναι η Νέα Ζηλανδία. Οι κάτοικοι στα βόρεια της χώρας προετοιμάζονται για μια δύσκολη νύχτα, καθώς ο κυκλώνας Γκαμπριέλ πλήττει τη χώρα με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους. Τουλάχιστον 46.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της καταιγίδας, ενώ εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Σε εννέα περιφέρειες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης - επηρεάζοντας σχεδόν το 1/3 των 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων.  

Η ένταση της καταιγίδας αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας με το έντονο καιρικό φαινόμενο να συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη. 

Στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, οι αρχές εκκένωσαν νωρίτερα μια περιοχή, περίπου 50 κατοικίες, που βρίσκεται γύρω από έναν πύργο ύψους 30 μέτρων που κινδύνευε να καταρρεύσει, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην πόλη έχουν επίσης δημιουργηθεί δεκάδες κέντρα εκκένωσης. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης αναφέρει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί από τα νερά - συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας που έχει εγκλωβιστεί σε έναν πλημμυρισμένο αυτοκινητόδρομο. 


Οι αρχές λένε ότι έχουν λάβει περισσότερες από 100 κλήσεις για βοήθεια από την Κυριακή. Ο κυκλώνας Γκάμπριελ πλήττει τα βόρεια της Νέας Ζηλανδίας λίγες εβδομάδες αφότου το Όκλαντ και οι γύρω περιοχές υπέστησαν βροχοπτώσεις και πλημμύρες ρεκόρ που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους. 

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς ήταν μεταξύ των εγκλωβισμένων στο Γουέλινγκτον τη Δευτέρα μετά την ακύρωση πτήσεων προς την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον και αλλού. «Τα πράγματα είναι πιθανό να χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν» προειδοποίησε, ανακοινώνοντας ένα πακέτο βοήθειας 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας 

Ο υπουργός διαχείρισης έκτακτων αναγκών Κίραν ΜακΆνουλτι δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα συμβεί μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας. 

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, Metservice, δήλωσε ότι η Whangarei, μια πόλη βόρεια του Όκλαντ, είχε δεχτεί 100,5 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες 12 ώρες. Η Δευτέρα έχει κριθεί ως «κρίσιμη μέρα» λόγω του «άκρως επικίνδυνου» συνδυασμού των ισχυρών ανέμων και της δυνατής βροχής. Άνεμοι με ταχύτητα έως και 140 χλμ/ώρα έπληξαν την περιοχή Νόρθλαντ, ενώ η γέφυρα Χάρμπορ του Όκλαντ χρειάστηκε να κλείσει, καθώς ταρακουνήθηκε από ριπές 110 χλμ/ώρα. Για τα σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο υπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί επίσης να χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς η κακοκαιρία καθιστά «μη ασφαλή» τη λειτουργία του δικτύου. Παρόλο που ο κυκλώνας δεν έχει φτάσει ακόμη στην ξηρά, έχει ήδη γκρεμίσει δέντρα, έχει υποστεί ζημιές σε δρόμους και έχει ρίξει καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά σχολεία και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλο το Όκλαντ και το Βόρειο Νησί έχουν κλείσει και οι άνθρωποι καλούνται να μην ταξιδέψουν πριν την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, περίπου 10.000 πελάτες της Air New Zealand επηρεάστηκαν από την ακύρωση 509 πτήσεων. Τα κανονικά δρομολόγια αναμένεται να ξαναρχίσουν την Τρίτη, με τον εθνικό αερομεταφορέα να προσθέτει 11 επιπλέον πτήσεις εσωτερικού στο πρόγραμμά του για να βοηθήσει στις προσπάθειες ομαλοποίησης των δρομολογίων. 

Πηγή: bbc.com