Κλείσιμο

Διαψεύδει την παρουσία μυστικής κινεζικής αστυνομίας στο έδαφος της η Κροατία

Η Κίνα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 υπερπόντια "αστυνομικά τμήματα" σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθεί τους πολίτες της, αναφέρεται σε νέα έκθεση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Safeguard Defenders

Η Κροατία δεν έχει καμία πληροφορία για την παρουσία παράνομων κινεζικών αστυνομικών τμημάτων στο έδαφός της, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, αντιδρώντας σε δημοσίευμα του CNN που αναφερόταν ρητά στην Κροατία.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 υπερπόντια «αστυνομικά τμήματα» σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθεί τους πολίτες της, αναφέρεται σε νέα έκθεση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Safeguard Defenders, αναφέρει το CNN σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου).

Η έκθεση επικεντρώθηκε στο ρόλο που φέρεται να έπαιξαν οι κοινές πρωτοβουλίες αστυνόμευσης μεταξύ της Κίνας και πολλών ευρωπαϊκών κρατών -συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας- στην επέκταση των κινεζικών σταθμών στο εξωτερικό.

«Η αστυνομία έχει πληροφορίες – με βάση τις δικές της γνώσεις ή αυτές που παρέχονται από άλλες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται – σχετικά με την ύπαρξη ή τη δραστηριότητα παράνομων αστυνομικών σταθμών στο Ζάγκρεμπ ή την Κροατία», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Γελένα Μπίκιτς δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα HRT ότι η κινεζική αστυνομία βρισκόταν στην Κροατία, βάσει διμερούς συμφωνίας του 2017, «για λόγους διευκόλυνσης της επικοινωνίας με τουρίστες από την Κίνα και για διάρκεια ενός μήνα».

Έξι Κινέζοι αστυνομικοί ήρθαν στην Κροατία το καλοκαίρι του 2018 και οκτώ το 2019, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν υπήρξε κανένας κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 το 2020 και το 2021 και οκτώ από αυτούς ήρθαν φέτος, δήλωσε.

«Μπορούμε να περιγράψουμε τη συνεργασία ως θετική και επαγγελματική», πρόσθεσε η Μπίκιτς.

Πηγή: euractiv.gr