Κούρτς για επίθεση σε Βιέννη: Ισλαμιστική επίθεση – Θα βρούμε τους δράστες

Επίθεση με σαφώς ισλαμιστικά κίνητρα χαρακτήρισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς το χτύπημα ενόπλων στη Βιέννη που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, πρόσθεσε.

Είπε επίσης, ότι η επίθεση αυτή δε συνιστά σύγκρουση μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών, ή Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά είναι μια μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας.

Δύο συλλήψεις

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο πληροφορίες της αυστριακής αστυνομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier, βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε νωρίς το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία σκότωσε έναν δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ως συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, τόσο οι αρχές ασφαλείας, όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην τρομοκρατική επίθεση.

Στόλντενμπεργκ: Η τρομοκρατία μας επηρεάζει όλους

Τη σημασία της συνέχισης του αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία επηρεάζει όλους».

Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε:

«Συγκλονισμένος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την Αυστρία. Υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία επηρεάζει όλους και της σημασίας της συνέχισης της καταπολέμησης του ISIS. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους αυτούς που επλήγησαν».

Τηλεφώνημα της προέδρου της Κομισιόν στον Αυστριακό Καγκελάριο

Επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν καταδίκασε την επίθεση στη Βιέννη και τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Αυστρίας».

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε:

«Επικοινώνησα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς και εξέφρασα τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον αυστριακό λαό μετά την επίθεση στη Βιέννη από τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους». Καταδικάζω ακράδαντα την ποταπή επίθεση. Η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Αυστρίας. Θα πολεμήσουμε αδιάκοπα την τρομοκρατία, μαζί».

«Δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό χώρου από την Ευρώπη και από τις αξίες μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην ισλαμιστική τρομοκρατία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν».

«Εφόσον το κίνητρο (ενν. της χθεσινής επίθεσης στην Βιέννη) ήταν πράγματι ισλαμιστικό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το μίσος και την τρομοκρατία. Οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν, είμαι πεπεισμένος», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο κ. Μάας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Μελίζα Χαραντινάι, ενώ τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία, η οποία, όπως είπε, «είναι εχθρός για τις ελεύθερες κοινωνίες μας». Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι κυρίως στην Βιέννη, στα θύματα και στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο, πρόσθεσε ο κ. Μάας και ανέφερε ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Καταδίκη της επίθεσης από Τουρκία - Ισραήλ

Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση στην Βιέννη εκφράζοντας «αλληλεγγύη» προς τον αυστριακό λαό.

«Θλιβόμαστε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Καταδικάζουμε με δριμύτητα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως χώρα που αντιμετωπίζει ποικίλες μορφές τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον αυστριακό λαό».

Στην Αυστρία κατοικούν 116.000 τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για την τρίτη σε μέγεθος, μετά τους Γερμανούς και τους Σέρβους, ξένη κοινότητα στην Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Το Ισραήλ καταδικάζει την βίαιη επίθεση στην Βιέννη και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την Αυστρία», έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο Twitter.

«Ολοι οι πολιτισμένοι λαοί πρέπει να ενωθούν για να νικήσουν την ισλαμική τρομοκρατία που επιστρέφει».

 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,