Επίθεση-Βιέννη: Αυστριακός με καταγωγή τη Βόρεια Μακεδονία ο 20χρονος δράστης

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας στην Βιέννη είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Ο 20χρονος καταγόταν από την Βόρεια Μακεδονία και είχε και την αυστριακή υπηκοότητα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Παρουσιάσθηκε ως συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε πως ο ένοπλος ήταν ο 20χρονος Κούρτιν Σ., που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα, είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη.

Περί τους 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εντάχθηκαν, ανάμεσα στο 2012 και το 2016, στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων για να πολεμήσουν στο Ιράκ και την Συρία. Η ροή αυτή μειώθηκε από το 2016.

Οι περισσότεροι στρατολογήθηκαν στους κόλπους της αλβανικής, μουσουλμανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, μίας κοινότητας που θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της κυρίως σλαβικής, ορθόδοξης βαλκανικής χώρας.

Φωτογραφία του φερόμενου δράστη της επίθεσης, έδωσαν στη δημοσιότητα γερμανικά μέσα. Η φωτογραφία είναι από το Instagram από όπου ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλλει την επίθεση, σύμφωνα με την Bild.

Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλους υπόπτους

Ο 20χρονος, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία κοντά στην εκκλησία Ζανκτ Ρούπρεχτ στην Βιέννη, αφού άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών. Οι αυστριακές αρχές ασφαλείας αναζητούν και άλλους υπόπτους που ενδεχομένως συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο πληροφορίες της αυστριακής αστυνομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier, βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς τόνισε ότι η επίθεση είχε σαφώς ισλαμιστικά κίνητρα. Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, πρόσθεσε.

Σε κρίσιμη κατάσταση επτά θύματα της επίθεσης

Επτά θύματα της επίθεσης στη Βιέννη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,