Κουάρτενγκ στο συνέδριο των Τόρις μετά από την αναστροφή για το φόρο 45%: «Ήταν δύσκολη μέρα»

Το πρωί είχε προβεί στην ανακοίνωση περί απόσυρσης του μέτρου κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%, υποκύπτοντας στις επικρίσεις και στις πιέσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην παραδοχή ότι πέρασε μια δύσκολη ημέρα προέβη ο Υπουργός Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Κουάσι Κουάρτενγκ στην αρχή της ομιλίας του στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πρωί είχε προβεί στην ανακοίνωση περί απόσυρσης του μέτρου κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%, υποκύπτοντας στις επικρίσεις και στις πιέσεις, κυρίως από βουλευτές των Τόρις.

«Τι μέρα! Ήταν δύσκολη, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στη δουλειά που έχουμε μπροστά μας», είπε στο ακροατήριο που είχε συγκεντρωθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μπέρμιγχαμ ο 47χρονος πολιτικός.

Αναγνώρισε επίσης ότι το οικονομικό πλάνο που παρουσίασε προ δέκα ημερών, με μαζικές περικοπές φόρων και τεράστια πακέτα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας χρηματοδοτούμενα μέσω κρατικού δανεισμού, προκάλεσε «λίγες αναταράξεις».

Υπεραμύνθηκε όμως του πλάνου αυτού λέγοντας ότι αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης. «Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Όχι άλλους περισπασμούς. Έχουμε ένα σχέδιο και πρέπει να προχωρήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Αυτό είναι που το κοινό προσδοκά από την κυβέρνηση. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουμε ξανά», είπε ο κ. Κουάρτενγκ.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ωστόσο τον Υπουργό Οικονομικών ότι είτε δεν αναφέρθηκε καν είτε δεν έδωσε λεπτομέρειες των σχεδίων του για τα θέματα που «καίνε» τους πολίτες, όπως τα υψηλότερα επιτόκια και οι αναμενόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες.
 

Πηγή: skai.gr