Χωρίς βίζα πλέον θα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι πολίτες του Κοσόβου

Το Κόσοβο ήταν η τελευταία χώρα στην περιοχή για την οποία εξακολουθούσε να απαιτείται βίζα από τους πολίτες της για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την απόφαση για ελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου ενέκριναν οι 27 υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η απόφαση πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το Κόσοβο ήταν η τελευταία χώρα στην περιοχή για την οποία εξακολουθούσε να απαιτείται βίζα από τους πολίτες της για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας σημαντικό πονοκέφαλο στους Κοσοβάρους που ήθελαν να εργαστούν, να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν για αναψυχή ή να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους.

Μετά από χρόνια εμποδίων και αλλαγής των απαιτήσεων, η Επιτροπή πρότεινε την άρση του καθεστώτος βίζας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ολόκληρη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων θα υπάγεται στο ίδιο καθεστώς.

Η απόφαση εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση χωρίς συζήτηση, καθώς οι μόνιμοι αντιπρόσωποι κάθε κράτους μέλους είχαν προηγουμένως συμφωνήσει επί του θέματος σε προηγούμενη συνάντησή τους.

Με βάση την απόφαση, οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS) τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο στις αρχές του 2024.

Η Σουηδή υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ δήλωσε ότι «το Κόσοβο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης και να ευθυγραμμίσει την πολιτική του για τις θεωρήσεις με εκείνη της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς θα συνεχίσει να είναι καρποφόρα».

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στους κατόχους διαβατηρίων του Κοσόβου να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών. Η απόφαση, βέβαια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού υπογραφεί και δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι «ένα βήμα πιο κοντά» και είναι «ικανοποιημένος από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ σήμερα υπέρ των ελεύθερων ταξιδιών χωρίς βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου. Η μακρά αναμονή φτάνει στο τέλος της. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα επερχόμενα τελικά βήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τα πέντε κράτη που δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Κοσόβου, δηλαδή η Ισπανία, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Σλοβακία, ψήφισαν επίσης υπέρ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαιρέτισε την είδηση στο Facebook.

«Ένα βήμα που άδικα καθυστερούσε για χρόνια έγινε σήμερα από την ΕΕ, η οποία επιτέλους αφαιρεί από πάνω την προκατάληψη να αντιμετωπίζει το Κόσοβο σαν να ήταν μια χώρα εκτός Ευρώπης! Συγχαρητήρια όχι μόνο στο Κόσοβο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε ο Ράμα.

Εν τω μεταξύ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καθώς ο απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ πρόκειται να επισκεφθεί και τις δύο πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των δύο μερών στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου είναι πιθανό να γίνει το επόμενο βήμα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Λάιτσακ θα περάσει δύο ημέρες στην Πρίστινα σε εντατικές συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης στην Οχρίδα στις 18 Μαρτίου.

Πηγή: euractiv.gr