Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Υψηλή αποτελεσματικότητα και για κινεζικό εμβόλιο

Αποτελεσματικότητα 86% έχει κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα εγκεκριμένα στη Δύση εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZenecca (από 90% και πάνω), αλλά και πάλι είναι πολύ ανώτερο του ελάχιστου αποδεκτού ποσοστού του 50%.

Το 86% είναι το προκαταρτικό ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου της Sinopharm στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών στα ΗΑΕ, αποτελώντας έτσι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για τις χώρες που θα δυσκολευθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στη Δύση. Το εμβόλιο της Sinopharm έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευθεί σε απλή ψύξη, και δε χρειάζεται βαθιά κατάψυξη όπως άλλα εμβόλια.

Αντιθέτως, το πρώτο κινεζικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά του κορωνοϊού, το Sinovac, έχει προς παρόν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στις πρώτες κλινικές έρευνες.

Παράλληλα στη Ρωσία ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν κλινικές δοκιμές για άλλο κινεζικό εμβόλιο, το Ad5-Ncov, το οποίο αναπτύσσει η CanSino Biologics και μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό.

Καθημερινή,The Wall Street Journal, Interfax