Εμβόλιο AstraZeneca: Δημοσίευσε πρώτη τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία περί αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δίνονται σε σημερινή δημοσίευση στην επιθεώρηση Lancet.

Η αξιολόγηση των συμπερασμάτων των κλινικών δοκιμών από άλλους επιστήμονες επιβεβαιώνει ότι η μέση αποτελεσματικότητα του σκευάσματος είναι 70,4%.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία των εθελοντών χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου με την αποτελεσματικότητα να είναι 62%.

Σε μια μικρότερη ομάδα εθελοντών χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση του εμβολίου και αργότερα μία πλήρης δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 90%.

Η δημοσίευση στο Lancet επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα αυτά «απαιτούν περαιτέρω έρευνα καθώς περισσότερα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα από τη δοκιμή».

Αποκαλύπτεται επίσης ότι οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν λιγότεροι του 6% του συνόλου των εθελοντών της τρίτης και τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών. Κανένας εξ αυτών δεν ήταν άνω των 55 ετών, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την αξιολόγηση της επιτυχίας της συγκεκριμένης δοσολογικής μεθόδου σε εθελοντές μεγαλύτερων ηλικιών.

Η απουσία αυτών των λεπτομερειών κατά την αρχική ανακοίνωση των στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης είχε προκαλέσει επικρίσεις. Η AstraZeneca έχει έκτοτε ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει νέο γύρο κλινικών δοκιμών αποκλειστικά με τη χρήση της μεθόδου χορήγησης μισής και έπειτα πλήρους δόσης.

Πηγή: skai.gr