Κορωνοϊός - Βρετανία: Πρόστιμα και συλλήψεις για παραβάτες των περιορισμών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο που παραβιάζουν τους περιορισμούς μετακινήσεων θα μπορούν να συλλαμβάνονται, σύμφωνα με νέες εξουσίες που απονέμονται στην αστυνομία, ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στις εξόδους από το σπίτι, που επιτρέπονται πλέον μόνο για όποιον είναι αναγκαίο να πάει στο χώρο εργασίας του, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, για ιατρικό σκοπό ή παροχή φροντίδας σε ευπαθές άτομο και για ένα είδος άσκησης την ημέρα, όπως τρέξιμο, περπάτημα ή ποδήλατο.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι αρχικά οι αστυνομικοί θα προσπαθούν «να συνομιλήσουν, να εξηγήσουν και να ενθαρρύνουν» τους πολίτες να διαλύουν συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων, οι οποίες απαγορεύονται.

Εφόσον αρνούνται, τότε οι αστυνομικοί θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα 60 λιρών, πόσο που θα μειώνεται στο μισό αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 14 ημερών.

Αν ο παραβάτης συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί με την υπόδειξη διάλυσης της συνάθροισης, τότε θα μπορεί να συλλαμβάνεται, εφόσον αυτό κρίνεται «ανάλογο και αναγκαίο».

Αν κάποιος παραβαίνει τους κανόνες για δεύτερη φορά θα του επιβάλλεται πρόστιμο 120 λιρών, το οποίο θα συνεχίσει να διπλασιάζεται με κάθε νέα παράβαση, με ανώτερο όριο τις 960 λίρες.

Όσοι δεν πληρώνουν το πρόστιμο θα οδηγούνται στο δικαστήριο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, σε απεριόριστο ποσό.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι απονέμει στην αστυνομία αυτές τις νέες εξουσίες εφαρμογής των κανόνων κοινωνικής απομόνωσης ώστε να προστατεύουν το κοινό.

Εν τω μεταξύ ο κατάλογος των νεκρών από τον κορωνοϊό πολιτών συνεχίζει να μακραίνει.

Στη Σκωτία αναφέρθηκαν τρεις ακόμα θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συγκεντρωτικό αριθμό εκεί σε 24, επί συνόλου 894 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αντιστοίχως, στην Ουαλία τα θύματα αυξήθηκαν κατά έξι στα 28, με 741 επιβεβαιωμένα κρούσματα και στη Βόρεια Ιρλανδία ακόμα τρεις ασθενείς κατέληξαν, με αποτέλεσμα πλέον δέκα άνθρωποι εκεί να έχουν χάσει τη ζωή τους επί συνόλου 241 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Με τους αντίστοιχους νεότερους απολογισμούς στην Αγγλία να εκκρεμούν, το Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα 477 θανάτους από τον Covid-19 και 9.849 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πηγή: skai.gr