Κορωνοϊός: Αναχώρησε από την Ουχάν η πτήση για Βρετανούς

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Με 110 επιβάτες, εκ των οποίων οι 83 Βρετανοί και οι 27 άλλων εθνικοτήτων, αναχώρησε τα ξημερώματα τοπική ώρα από τη Γουχάν αεροσκάφος που έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση για να απομακρύνει πολίτες της από το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού.

Το Foreign Office υπολόγιζε ότι στο αεροσκάφος θα βρίσκονταν τουλάχιστον 150 Βρετανοί.

Όπως έχουν δηλώσει σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που έμειναν στην Κίνα, δε δόθηκε επαρκής ειδοποίηση για την ώρα αναχώρησης του αεροσκάφους, με αποτέλεμα πολλοί να μην προλάβουν την πτήση.

Επίσης, μόνο την τελευταία στιγμή οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι Κινέζοι υπήκοοι που είναι σύζυγοι και τέκνα Βρετανών θα μπορούσαν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα και πάλι αρκετοί να μην προλάβουν να αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο.

Η πτήση αναμένεται να προσγειωθεί λόγο μετά από το μεσημέρι στη στρατιωτική βάση Μπράιζ Νόρτον κοντά στην Οξφόρδη. Οι επιβάτες θα μεταφερθούν αμέσως σε εγκαταστάσεις του εθνικού συστήματος υγείας NHS στη περιοχή του Γουίραλ στη ΒΔ Αγγλία, όπου θα παραμείνουν υπό καραντίνα για 14 ημέρες, περίοδος επώασης του ιού.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη Βρετανία αναβάθμισαν το επίπεδο της απειλής για τη δημόσια υγεία στη χώρα από «χαμηλό» σε «μέτριο».

Το αεροσκάφος θα συνεχίσει στη συνέχεια το ταξίδι του με προορισμό την Ισπανία.