Κορωνοϊός: Παράταση των περιοριστικών μέτρων για 3 εβδομάδες στη Βρετανία

Σε ισχύ ως έχουν θα παραμείνουν για ακόμα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ που αντικαθιστά τον υπό ανάρρωση Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Ράαμπ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα μέτρα έχουν περιορίσει τη διασπορά του ιού, αλλά σημείωσε ότι η εικόνα είναι μικτή.

Είπε πως σύμφωνα με τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης ο βαθμός μεταδοτικότητας του κορωνοϊού (δηλαδή πόσα άτομα μπορεί να προσβάλλει ένας φορέας) γνωστός ως 'R' είναι σχεδόν σίγουρα κάτω του ενός στην κοινότητα, αλλά γενικότερα δεν έχει πέσει όσο χαμηλά θα ήθελαν οι επιστήμονες.

Ο κ. Ράαμπ πρόσθεσε ότι πρώιμη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα διακινδύνευε σημαντική αύξηση διασποράς του ιού και των θανάτων.

Έθεσε δε πέντε κριτήρια για την έναρξη άρσης των μέτρων. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα ότι το NHS θα μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη κρίσιμη φροντίδα, θα πρέπει να έχει αρχίσει να καταγράφεται σταθερή επιβράδυνση στην αύξηση των θανάτων, κάτι που θα βεβαιώνει πως έχει παρέλθει η κορύφωση της επιδημίας, θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού θα έχει μειωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, θα πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα πως επαρκούν τα διαγνωστικά τεστ και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας για μια πιθανή νέα έξαρση της νόσου και θα πρέπει οι επιστήμονες να είναι βέβαιοι πως οποιαδήποτε προσαρμογή των μέτρων δε θα διακινδυνεύει δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.

Όταν πληρωθούν αυτά τα κριτήρια, συνόψισε ο κ. Ράαμπ, θα επιδιωχθεί η μερική χαλάρωση των μέτρων με τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας και θα επιτρέπει μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Απέφυγε, ωστόσο, παρά τις ερωτήσεις να δώσει έναν χρονικό προσδιορισμό για το ποτέ εκτιμάται ότι θα έρθει αυτή η στιγμή.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς συμπλήρωσε ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας του Covid-19 είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει μειωθεί μεταξύ του 0,5 και του 1. Αλλά, όπως επισήμανε, όσο αυτή η τιμή μπορεί να είναι κοντά στο 1 υπάρχει ο κίνδυνος νέας κορύφωσης της νόσου.

Σημείωσε δε ότι πλέον η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιπεδοποιηθεί και ίσως να υπάρχει ήδη επιβράδυνση, καθώς και ότι υπήρξε το τελευταίο 24ωρο νέα μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών, αυτή τη φορά κατά 3%.

Πηγή: skai.gr