Κορωνοϊός: Οι «Τσιόδρες» των άλλων χωρών

Εκατομμύρια άνθρωποι κρέμονται από τα χείλη τους. Σαν άλλοι ροκ σταρς οι επικεφαλής επιδημιολόγοι κάθε χώρας μπαίνουν καθημερινά σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ενημερώνοντας, αναλύοντας και καθησυχάζοντας.

ΗΠΑ

Η φωνή της λογικής, το μοναδικό αντίβαρο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο Άντονι Φάουτσι. Ο 79χρονος επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων έχει συνεργαστεί με έξι διαφορετικούς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ποτέ δεν θεώρησα ότι είμαι η μία και μοναδική φωνή. Είμαι επιστήμονας, γιατρός και αξιωματούχος της δημόσιας υγείας. Δίνω συμβουλές με βάση τα καλύτερα επιστημονικά στοιχεία» έχει πει ο ίδιος. 

Το 2008 ο Τζορτζ Μπους του απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να δεχτεί ένας πολίτης στις ΗΠΑ.«Αυτοί που γνωρίζουν τον Τόνι παραδέχονται ότι έχει ένα ελάττωμα. Μερικές φορές ξεχνά να σταματήσει να εργάζεται» είχε αναφέρει για τον Φάουτσι ο Τζορτζ Μπους.

Πλέον, ο Άντονι Φάουτσι έχει το δύσκολο έργο να αντικρούει καθημερινά τις συχνά αντιεπιστημονικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, από την εμμονή με τη χλωροκίνη μέχρι την εξαγγελία ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν πριν από το Πάσχα.

Ο φακός τον συλλαμβάνει σε στιγμές απόγνωσης πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο τον πρόεδρο άλλοτε να τον επαινεί και άλλοτε να τον επιπλήττει. Ο Τραμπ μάλιστα αναπαρήγαγε μέσω Twitter ένα μήνυμα που υπονοούσε ότι ο Φάουτσι πρέπει να απολυθεί. Εκείνος όμως έχει ήδη αναδειχθεί στον νέο ήρωα των ΗΠΑ.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Εθνικός ήρωας ή προδότης; Ο επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ είναι ο αρχιτέκτονας της απόφασης να μην προχωρήσει η Σουηδία σε lockdown αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

«Στη Σουηδία πιθανόν ρισκάρουμε λιγότερο, γιατί χρησιμοποιούμε μεθόδους, στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι», είχε αναφέρει ο ίδιος.

Πολλοί έκαναν τατουάζ το πρόσωπο του 64χρονου, ενώ άλλοι του έγραψαν τραγούδια. Τι κι αν οι θάνατοι στη Σουηδία ξεπερνούν τις 4.000 και η ανοσία του πληθυσμού φτάνει μόλις στο 7,3%; Η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να αρνείται ότι το πείραμα της Σουηδίας κατέληξε σε φιάσκο.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στη Μεγάλη Βρετανία ο καθηγητής του Ιμπιριαλ Νιλ Φρεγκιουσον ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να πείσει τον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τη θεωρία περί ανοσίας της αγέλης. Για κακή του τύχη όμως όχι μόνο νόσησε και ο ίδιος από τον ιό, αλλά αναγκάστηκε και να παραιτηθεί. Κι αυτό γιατί η ερωμένη του έσπασε δύο φορές την καραντίνα για να τον επισκεφθεί στο σπίτι του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία, αν και πρόεδρος του Ινστιτούτου "Ρόμπερτ Κοχ" και υπεύθυνος για την ενημέρωση, είναι ο καθηγητής Βίλερ, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον Κρίστιαν Ντρόστεν. Τον 48χρονο επικεφαλής ιολόγο του βερολινέζικου νοσοκομείου σαριτέ Charité.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δηλώνουν ερωτευμένοι μαζί του, όμως δεν λείπουν και εκείνοι που απειλούν τη ζωή του. Ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξή του στο Guardian ότι τον βλέπουν ως τον σατανικό άνθρωπο που σακατεύει την γερμανική οικονομία. Όπως παραδέχεται όμως αυτό που τον κρατάει ξύπνιο τα βράδια είναι τα μηνύματα των Γερμανών που του λένε πως ανησυχούν για το μέλλον των οικογενειών τους.

Πηγή: skai.gr