Κοκτέιλ αντισωμάτων της GSK στη βρετανική «φαρέτρα» - Είναι αποτελεσματικό στην «Όμικρον»;

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε 114 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού με αρχικό σκοπό να διατεθούν το 2022 και το 2023.

Πρόκειται για 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και 54 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος της Pfizer.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ είπε ότι η νέα αγορά εγγυάται πως η χώρα θα έχει αρκετές δόσεις εμβολίων μακροπρόθεσμα, εγείροντας στην ουσία την προοπτική χορήγησης και τέταρτης ενισχυτικής δόσης στον πληθυσμό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη γραμμή άμυνας έναντι της COVID-19, την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκαν ακόμα δέκα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 32 (22 στην Αγγλία και δέκα στη Σκωτία).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση ενός νέου φαρμάκου αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τη σοτροβιμάμπη, που θα κυκλοφορεί στη Βρετανία με την ονομασία Xevudy, αγωγή των εταιρειών GSK και Vir Biitechnology,

Το κοκτέιλ αντισωμάτων απευθύνεται σε φορείς με ήπια προς μέτρια συμπτώματα που διατρέχουν υψηλό ρίσκο σοβαρής νόσησης.

Οι κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι μία δόση του φαρμάκου μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από κορωνοϊό κατά 79% σε ενήλικες υψηλού ρίσκου με συμπτωματική λοίμωξη.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων συνιστά τη χορήγηση του φαρμάκου εντός πέντε ημερών από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνει ότι είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουμε αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αν και η GSK έχει υποστηρίξει ότι η προκλινική ανάλυση δείχνει πως η αγωγή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική έναντι και της νέας παραλλαγής.