Κορωνοϊός: Η Βρετανία χαλαρώνει για λίγες ημέρες τους περιορισμούς λόγω Χριστουγέννων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού για μικρό διάστημα ημερών την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουν οι συγγενείς να γιορτάσουν μαζί, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το «χειμερινό σχέδιο Covid» που έχει προαναγγελθεί, οικογένειες θα μπορούν να σχηματίσουν μία «φούσκα» για τις γιορτές, πιθανότατα για το διάστημα 24-28 Δεκεμβρίου. Η Telegraph αναφέρει πως θα επιτρέπονται οι συναντήσεις τριών ή τεσσάρων οικογενειών σε σπίτια και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως οι παμπ.

Το σχέδιο, που οριστικοποιήθηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, φέρεται να προβλέπει μεταξύ άλλων πως εκείνη την περίοδο εκκλησίες θα ανοίξουν για χριστουγεννιάτικες λειτουργίες και παμπ και μπαρ θα επιτραπεί να ανοίξουν ακόμα και στις περιοχές μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

Η χαλάρωση αυτή θα ισχύει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όπως ανακοινώθηκε υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Αν και ο κ. Τζόνσον θα πει στη Βουλή των Κοινοτήτων και πιθανώς σε διάγγελμά του ότι το lockdown στην Αγγλία θα λήξει πράγματι στις 2 Δεκεμβρίου, θα προσθέσει ότι μέχρι τη χαλάρωση των μέτρων για τις γιορτές θα ισχύουν ακόμα αυστηροί περιορισμοί.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η Αγγλία θα επιστρέψει μετά από το lockdown, δηλαδή στις 3 Δεκεμβρίου, στο σύστημα των διαβαθμισμένων περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο για αυτές τις 20 ημέρες αναμένεται περισσότερες περιοχές να υπαχθούν στην αυστηρότερη τρίτη βαθμίδα περιορισμών. Οι λεπτομέρειες για τις βαθμίδες μέτρων θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Τζόνσον έχει αποδεχθεί πως στις περιοχές όπου παμπ και μπαρ θα μπορούν να μένουν ανοιχτά δε θα υπάρχει υποχρέωση μα κλείνουν στις 10. Οι τελευταίες παραγγελίες θα γίνονται δεκτές στις 10, αλλά οι θαμώνες θα επιτρέπεται να μένουν έως τις 11.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε αναφορικά με το χειμερινό σχέδιο Covid ότι «θα παρουσιάζει πώς ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει τους αγαπημένους του τα Χριστούγεννα, αν και οι υπουργοί είναι σαφείς ότι αυτή δε θα είναι μία κανονική εορταστική περίοδος», φράση που επανέλαβε και ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ την Κυριακή.