Κορωνοϊός: Η Κίνα δεν έχει απαντήσει στην προσπάθεια επικοινωνίας της Κυριακίδου

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορωνοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.

Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.

Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ