ΕΕ - Επιτροπή Υγείας για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα: Κρίσιμος ο συντονισμός

Η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας – που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως – δεν κατέληξε στην λήψη μέτρων για την αποτροπή του ιού στην ΕΕ - Βρετανία και Γαλλία δεν επαναφέρουν τα τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Παρά την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως – δεν κατέληξε στην λήψη μέτρων για την αποτροπή του ιού στην ΕΕ.

Μετά τη συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι  «ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας»

 Βρετανία και Γαλλία δεν επαναφέρουν τα τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, την Ιτάλια και ασιατικές αλλες χώρες, η Βρετανία δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. 

«Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή επιπρόσθετων αξιώσεων για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξετάσει περιορισμούς για τις αφίξεις από την Κίνα.

Χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για περιορισμούς σε αυτούς που έρχονται στη χώρα από την Κίνα, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε».

Η Βρετανία, της οποίας ηγείτο ο Μπόρις Τζόνσον όταν ενέσκηψε η πανδημία το 2020, επικρίθηκε για τον χειρισμό της κρίσης δημόσιας υγείας, κατηγορούμενη ότι άργησε να προβεί στον εντοπισμό των κρουσμάτων στις αφίξεις στη χώρα και να επιβάλει λοκντάουν σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες.

Επιπλέον, και η Γαλλία «δεν χρειάζεται να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία COVARS.

«Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (...) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η Μπριζίτ Οτράν στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής σημείωσε ότι προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 στην Κίνα.

Πηγή: skai.gr