Βρετανία-Κορωνοϊός: Έως τον Ιούλιο τα συμπεράσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συνεργασία μεταξύ των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εδώ και μία εβδομάδα διενεργούν κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό και του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca ανακοινώθηκε στη Βρετανία.

Η συνεργασία αποσκοπεί στην μαζική παραγωγή και διανομή του εμβολίου εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Η παραγωγή του εμβολίου έχει ήδη ξεκινήσει, παρά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης αυτού, έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος αν πράγματι αποδειχθεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.

Μιλώντας για τη συνεργασία στο Sky News, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είπε ότι έως τον Ιούνιο ή Ιούλιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μία «αρκετά καλή εικόνα» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο κ. Σοριό είπε επίσης ότι η παραγωγή θα αυξάνεται σταδιακά ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να είναι δυνατή η επαρκής διανομή του εμβολίου, με προτεραιότητα στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόσο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όσο και η φαρμακευτική εταιρεία δηλώνουν ότι δε θα επιδιώξουν κέρδος από το εμβόλιο για όσο διαρκεί η πανδημία, με τον κ. Σοριό να σημειώνει ότι το εμβόλιο θα διατίθεται σε τιμή κόστους παραγωγής και διανομής.

Πηγή: skai.gr