Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Έναρξη κλινικών δοκιμών του πέμπτου βρετανικού εμβολίου

Η εταιρεία Valneva ξεκινά σήμερα κλινικές δοκιμές φάσης 1 και 2 του πολλά υποσχόμενου εμβολίου της, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο Λίβιγκστον, West Lothian – Σκωτία.

Το νέο εμβόλιο Valneva θα δοκιμαστεί αρχικά σε 150 εθελοντές του Ηνωμένου Βασιλείου σε τέσσερις περιοχές δοκιμών του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας (NIHR) στο Μπέρμιγχαμ, στο Μπρίστολ, στο Νιουκάστλ και στο Σαουθάμπτον. Αυτές οι πρώτες δοκιμές φάσης 1 και 2 θα δείξουν εάν το εμβόλιο παράγει μια ασφαλή και αποτελεσματική ανοσοαπόκριση έναντι του Covid-19.

Ο καθηγητής Adam Finn, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Valneva είπε:

«Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ξεκινάμε αυτή τη μελέτη πρώτης φάσης 1 σε ανθρώπους στο Μπρίστολ και τη συνεχίζουμε σε πολλά άλλα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα κατά το Νέο Έτος. Πρόκειται για έναν πιο παραδοσιακό σχεδιασμό εμβολίων, τα οποία αποτελούνται από ολόκληρο τον ιό SARS CoV2 που έχει απενεργοποιηθεί χημικά. Αυτό το είδος ιού εμβολίου χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και 60 χρόνια.

Η ομάδα μας θα εργαστεί σκληρά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να εγγραφούν και να εμβολιαστούν οι πρώτοι συμμετέχοντες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε περαιτέρω την έρευνα που έχει ήδη γίνει μέσω του NIHR στο Μπρίστολ τους τελευταίους μήνες για να δοκιμάσουμε τα εμβόλια COVID-19 και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στα πολλά μέλη της κοινότητάς μας που συνεχίζουν να προσφέρονται και εθελοντικά να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό έργο».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προ-παραγγείλει 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Προηγήθηκε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών του Ηνωμένου Βασιλείου στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Valneva, ενισχύοντας την ικανότητά της να παρέχει έως και 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Ο υπουργός επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα, δήλωσε:

«Καθώς κάνουμε τα μνημειώδη βήματα για την χορήγηση του πρώτου εμβολίου Covid-19, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να διαθέτουμε μια σειρά εμβολίων για την προστασία του βρετανικού λαού τώρα και για πολύ καιρό στο μέλλον.

Χάρη σε σημαντικές επενδύσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου για το Ηνωμένο Βασίλειο και για όλους σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Valneva στο Λίβιγκστον, West Lothian, Σκωτία, τον περασμένο Αύγουστο

Εάν αυτή η δοκιμή αποδειχτεί επιτυχής, θα προγραμματιστούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για τον Απρίλιο του 2021 με περισσότερους από 4.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο να δοκιμάσουν δύο δόσεις του εμβολίου σε δύο ομάδες: αυτές ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών και άνω των 65 ετών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει το υποψήφιο εμβολίου της Valneva και εάν οι μελέτες αποδείξουν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, 60 εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να διατεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2021.

Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα επένδυσης πολλών εκατομμυρίων λιρών την οποία ανακοίνωσε τον Αύγουστο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Valneva για την επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Λίβιγκστον. Η επένδυση θα στηρίξει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης για τεχνικούς και επιστήμονες στην περιοχή του West Lothian, ενώ θα προωθήσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων στη Σκωτία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Valneva Τόμας Λίνγκελμπαχ δήλωσε:

«Κατά τη διεξαγωγή των πρώτων κλινικών δοκιμών, ήδη αυξάνουμε τις παραγωγικές μας ικανότητες και αρχίζουμε την παραγωγή σε πλήρη κλίμακα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο ευρέως διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, υποθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.»

Μέσω αυτής της επένδυσης, εάν το υποψήφιο εμβόλιο της Valneva αποδειχθεί επιτυχής, η εγκατάσταση θα έχει δυνητικά την ικανότητα να παρέχει έως και 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.

Το εμβόλιο της Valneva είναι το πέμπτο που συμμετείχε σε κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Oxford / AstraZeneca, το Imperial College London, το Novavax και τη Janssen, των οποίων οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προσωρινός πρόεδρος του κυβερνητικού προγράμματος Vaccines Taskforce Κλάιβ Ντιξ δήλωσε:

«Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην ανάπτυξη ενός επιτυχημένου εμβολίου Covid-19. Αν και αυτό είναι πολύ θετικό, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλες τις προσεγγίσεις και πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε διαφορετικούς τύπους εμβολίων ώστε να μπορούμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο της Valneva είναι πολλά υποσχόμενο και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό τώρα και στο μέλλον, γι ‘αυτό έχουμε προπαραγγείλει 60 εκατομμύρια δόσεις και επενδύουμε για να τους βοηθήσουμε να επεκτείνουν την παραγωγική τους εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό όχι μόνο θα τους στηρίξει στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολίων για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι πιθανών μελλοντικών κρίσεων υγείας.»

Μέσω του κυβερνητικού προγράμματος Vaccines Taskforce, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση σε 357 εκατομμύρια δόσεις από 7 από τους πιο υποσχόμενους υποψήφιους για εμβόλια, όπως:

BioNTech / Pfizer – Φάση III – 40 εκατομμύρια δόσεις εξασφαλισμένες
Oxford / Astra Zeneca – Φάση ΙΙΙ – εξασφαλισμένα 100 εκατομμύρια δόσεις
Moderna – Φάση ΙΙΙ – εξασφαλίθηκαν 7 εκατομμύρια δόσεις
Novavax – Φάση ΙΙΙ – εξασφαλίθηκαν 60 εκατομμύρια δόσεις
Janssen – Φάση ΙΙΙ – εξασφαλίθηκαν 30 εκατομμύρια δόσεις
GSK / Sanofi – Φάση I / II – Εξασφαλίθηκαν 60 εκατομμύρια δόσεις
Valneva – Φάση I / II – Εξασφαλίθηκαν 60 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή για επιπλέον 130 εκατομμύρια δόσεις εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και κατάλληλο.

Πηγή: ΕΡΤ