Κορωνοϊός: Απορρίπτει το Λονδίνο αναφορές περί δεύτερου εθνικού lockdown

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τον ισχυρισμό ότι εξετάζει ένα δεύτερο εθνικό lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έντονος επικριτής των χειρισμών της κυβέρνησης Τζόνσον κατά την πανδημία Άντονι Κοστέλο έγραψε στο Twitter πως ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι συστήνει ένα νέο εθνικό lockdown δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται ο έγκριτος επιστήμονας, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανεπάρκεια των διαγνωστικών τεστ οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο 38.000 την ημέρα.

Ο Υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την επιστήμη και όχι την εικοτολογία των μέσων ενημέρωσης. «Δεν είναι κάτι που έχω ακούσει από τον Κρις. Και είναι κάτι που ο πρωθυπουργός δε θέλει να δει», είπε αναφερόμενος στον ισχυρισμό Κοστέλο.

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στη Sun ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι «πρέπει να είμαστε σκληροί τώρα» ώστε «να ισοπεδωθεί η δεύτερη καμπούρα της καμήλας», αναφερόμενος στη νέα ανοδική στατιστική καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως λέει, θέλει να σώσει τα Χριστούγενναμκαι για αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες κατά της νόσου, όπως ο «κανόνας των έξι», δηλαδή η αποφυγή συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων. Προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα αυξηθεί η θνησιμότητα λόγω του ιού.

Τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και ιδίως οι νέες δυστοκίες στο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ, με πολλούς πολίτες πλέον να μην μπορούν να βρουν διαθέσιμα τεστ και την κυβέρνηση να παραδέχεται το πρόβλημα, προξενούν πλέον επικρίσεις και από φιλοκυβερνητικά έντυπα.

Το περιοδικό Spectator, η «Βίβλος του συντηρητισμού» στο Ην. Βασίλειο διερωτάται στο νέο τεύχος «πού είναι ο Μπόρις», κάνοντας λόγο για κυβέρνηση «εν τρικυμία». Ο αρθρογράφος της Telegraph Άλιστερ Χιθ προειδοποιεί, εξάλλου, τον κ. Τζόνσον ότι έχει έξι μήνες «να σώσει την πρωθυπουργία του» και να μην αποδειχθεί «αδύναμος και ανοργάνωτος».

Πηγή: skai.gr