«Κορώνες» Ερντογάν για East Med: Αέριο στην Ευρώπη μπορεί να πάει μόνο μέσω Τουρκίας

Απειλές κατά τις Ελλάδας με «όπλο» το φυσικό αέριο εξαπολύει για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι επιχαίρει για τη ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικου αερίου East Med επιχαίρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει στην ευρύτερη  περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med σημείωσε ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει λόγω κόστους προσθέτοντας ότι αυτή η δουλειά, δηλαδή η μεταφορά φυσικού αερίου, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. 

«Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας. Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη. Γι' αυτό και η περίπτωση της Αμερικής είναι καθαρά οικονομική ανάλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «ως αποτέλεσμα αυτών των αναλύσεων, είδα ότι τίποτα δε θα έβγαινε από αυτό (East Med)». 

Παράλληλα, το μήνυμα αποφασιστικότητας του Έλληνα πρωθυπουργού από το Στρασβούργο προκάλεσαν ήδη την αντιδραση του τουρκικού τύπου. Ο αντιπολιτευόμενος τύπος γράφει ότι «η Ελλάδα απειλεί με κυρώσεις», ενώ τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει προβοκάτσια». 
 

Πηγή: skai.gr