Κλείσιμο

Κόρμπιν: Αυτοί είναι οι λόγοι της βαριάς εκλογικής ήττας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Έχουμε υποστεί μια βαριά ήττα και αναλαμβάνω την ευθύνη μου για αυτή», γράφει ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο πρώτο του άρθρο, για την εφημερίδα Observer, μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία, το οποίο χαρακτηρίζει «απεγνωσμένα απογοητευτικό».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, που μετά από τη χειρότερη επίδοση του κόμματος από το 1935 προανήγγειλε την παραίτησή του, αποδίδει αρχικά την ήττα στον «κυνισμό» που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και η λιτότητα των περασμένων ετών στο εκλογικό σώμα, με αποτέλεσμα να οι πολίτες να μην πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς όφελός τους - όπως δηλαδή θα γινόταν με τις ριζοσπαστικές προτάσεις των Εργατικών.

Ο άλλος λόγος της ήττας, γράφει ο κ. Κόρμπιν, ήταν το Brexit: «Σε πόλεις όπου οι χαλυβουργίες έχουν κλείσει, η πολιτική στο συνόλό της δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης, αλλά η υπόσχεση του Μπόρις Τζόνσον 'να υλοποιήσει το Brexit' - παρουσιαζόμενη ως πλήγμα στο σύστημα - έτυχε εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, αυτό το σύνθημα θα αποκαλυφθεί ότι ήταν ένας ψεύδος, συντρίβοντας την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερο».

Όπως καταλήγει συμπερασματικά, «παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και τις απόπειρές μας να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό θα ήταν ένα σημείο καμπής για την όλη κατεύθυνση της χώρας μας, οι εκλογές κατέληξαν να αφορούν τελικά κυρίως το Brexit».

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι οι προεκλογικές προτάσεις του κόμματός του, «επί της λιτότητας, της δύναμης των επιχειρήσεων, της ανισότητας και επί της έκτακτης κλιματικής ανάγκης, κέρδισαν τη μάχη των επιχειρημάτων και ξαναέγραψαν τους όρους της πολιτικής συζήτησης».

Προσθέτει ότι για πρώτη φορά επί δεκαετίες πολύς κόσμος ένιωσε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς «δεν υπάρχει αμφίβολο ότι οι πολιτικές μας είναι δημοφιλείς».

Κατηγορεί επίσης τα μέσα ενημέρωσης για «επιθέσεις» κατά του Εργατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο BBC ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ είπε ότι «αν κάποιος φέρει ευθύνη (για την ήττα), αυτός είμαι εγώ, τελεία, αυτή η καταστροφή μου ανήκει, άρα απολογούμαι».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος θα γίνει σε οκτώ με δέκα εβδομάδες.