Κωνσταντινούπολη: «Παλάτια» για πουλιά κοσμούν ιστορικά κτίρια ακόμη και τεμένη - Βίντεο

Αυτά τα λειτουργικά έργα τέχνης αποτελούν, μέχρι και σήμερα, ένα «σπίτι» για τα αποδημητικά πουλιά

Στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, υψηλή θέση δεν έχουν μόνο οι πασάδες και οι σουλτάνοι αλλά και τα ζώα.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία που επικράτησε για περίπου 500 χρόνια ήταν διάσημη, μεταξύ των συγγραφέων, για τη δημιουργία ξεχωριστής θέσης στην κοινωνία της για τα ζώα, με τα «παλάτια των πουλιών» της Κωνσταντινούπολης να αποτελούν απόδειξη αυτής της μαρτυρίας.

Αυτά τα λειτουργικά έργα τέχνης, που βρίσκονται πάνω σε τζαμιά, σπίτια, σιντριβάνια, βιβλιοθήκες, λουτρά και πανδοχεία, καθιστούν πολλά μέρη της τεράστιας μητρόπολης, που είναι η Κωνσταντινούπολη, ένα απίθανο «σπίτι» για αποδημητικά πουλιά όπως τα χελιδόνια και ακόμη και οι πελαργοί.
 


«Οι πελαργοί και τα χελιδόνια μπορούν να φωλιάσουν σε αυτά τα σπίτια πουλιών χωρίς να φοβούνται», έγραψε ο Γάλλος ταξιδιώτης και ζωγράφος Antoine-Laurent Castellan το 1812.

Το GNN ανέφερε μόλις πέρυσι ότι η Κωνσταντινούπολη πληρώνει για να υπάρχουν και να συντηρούνται υπαίθρια καταφύγια για αδέσποτα ζώα.

Μάλιστα το 1789 ο 28ος Σουλτάνος Σελίμ Γ' διέταξε να χτιστούν δύο σπίτια πουλιών σε μορφή αρχοντικών στους τοίχους του Τζαμί Σελιμίγιε, που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά κειμήλια.

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η Κωνσταντινούπολη απαγορεύει τις ακίδες των περιστεριών, που βρίσκονται σε πολλά κτίρια στη Δύση.
 

Πηγή: skai.gr