Κλείσιμο

Κωνσταντινούπολη – αρμένιος πατριάρχης: Είμαστε παγόβουνο που λιώνει στη θάλασσα

Κραυγή αγωνίας από τον νεοεκλεγέντα αρμένιο ορθόδοξο πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Ο πληθυσμός της Αρμενίας στην Τουρκία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη χώρα, "μοιάζει με ένα παγόβουνο που λιώνει στη θάλασσα" με τα περίπου 60.000 μέλη του, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πατριάρχης. 

"Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Ο πληθυσμός μας μειώνεται ραγδαία. Για κάθε 26 νεογέννητα χάνουμε 26 ενήλικα άτομα. Είναι ανησυχητικό ", δήλωσε ο Sahak Maşalyan (Σαχάκ ΙΙ) ο 85ος Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Daily Hürriyet.

"Είμαστε σαν ένα παγόβουνο σε μια θάλασσα 82 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και λιώνουμε. Αντιμετωπίζουμε επίσης τη μετανάστευση. Τώρα, είμαστε η μεγαλύτερη μη μουσουλμανική μειονότητα στην Τουρκία με πληθυσμό μεταξύ 50.000 και 60.000 ", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των Ελλήνων Χριστιανών, της άλλης μειονότητας που προστατεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, έχει πέσει κάτω από 2.000 στην Κωνσταντινούπολη .

Η διεθνής συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ελλάδας, διασφαλίζει τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, ωστόσο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εσωτερικές νομοθεσίες και κανονισμοί, σύμφωνα με τον 57χρονο αρμένιο πατριάρχη.

"Ακόμα και το Αρμενικό Πατριαρχείο δεν έχει οριστεί (νομικά). Αυτό κάνει πολλά πράγματα εξαιρετικά δύσκολα, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο νόμο, ή την απόκτηση περιουσίας. Ακόμα και αυτό το κτίριο που στεγάζει μας δεν ανήκει στο πατριαρχείο, είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας στην αντίθετη πλευρά του δρόμου. Έχουμε 38 εκκλησίες και 42 ιδρύματα. Αλλά αυτές οι 38 εκκλησίες είναι σαν 38 διαφορετικές πνευματικά ‘’δουκάτα’’», είπε.

Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας ήταν χριστιανικό πριν από εκατό χρόνια, υπενθύμισε ο αρμενικός πατριάρχης, δείχνοντας ως υπεύθυνη την χριστιανοφοβία στον απόηχο και της πρόσφατης δολοφονίας τριών ιεροκηρύκων στην ανατολική επαρχία Μαλάτια.

Από την άλλη πλευρά, ο Σαχάκ ΙΙ χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα συλλυπητηρίων στους απογόνους Αρμενίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ημέρα της 24ης Απριλίου πρέπει να φέρει ένα νέο όραμα για το μέλλον, αντί να υπενθυμίζει το παρελθόν, είπε ο Σαχάκ II για την ημερομηνία της αρμενικής γενοκτονίας. "Το μόνο που θέλουμε είναι η κατανόηση των απωλειών και των δεινών του αρμενικού λαού", πρόσθεσε για τις 24 Απριλίου 1915, που θεωρείται συμβολικά ως η έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας.
 

Πηγή: skai.gr