Κολομβία: Ο υποψήφιος της αριστεράς Γουστάβο Πέτρο δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις

Ο υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, φαβορί της αναμέτρησης κατά τις δημοσκοπήσεις, ο Γουστάβο Πέτρο, δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα, υπογράφοντας έγγραφο ενώπιον συμβολαιογράφου μπροστά στις κάμερες, να μην προχωρήσει σε καμία εθνικοποίηση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να αποκρούσει τις κατηγορίες του βασικού αντιπάλου του και επικριτών του.

Ο γερουσιαστής, άλλοτε αντάρτης, υπέγραψε χθες σε συμβολαιογραφικό γραφείο της πρωτεύουσας έγγραφο με το οποίο εγγυάται, ενόρκως, πως θα σεβαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία εάν εκλεγεί πρόεδρος, είτε στον πρώτο γύρο, την 29η Μαΐου, ή στον δεύτερο, στα μέσα Ιουνίου.

Συνοδευόμενος από την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την οικολόγο Φράνσια Μάρκες, ο κ. Πέτρο υποσχέθηκε ότι δεν θα κατασχεθούν «τα πλούτη και τα αγαθά» των Κολομβιανών εάν γίνει αρχηγός του κράτους.

Παρά τη χειρονομία του αυτή πάντως, ειδικοί επισήμαναν ότι το έγγραφο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να αποφασίσει πράγματι εθνικοποιήσεις, κάτι που επιτρέπει το Σύνταγμα εάν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και συνοδεύονται από την καταβολή αποζημιώσεων.

Επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών, ο γερουσιαστής, 61 ετών, έχει θορυβήσει οικονομικούς παράγοντες, τις αγορές και μέρος του εκλογικού σώματος, υποσχόμενος φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που έχει γνωρίσει σχεδόν αποκλειστικά οικονομικά φιλελεύθερες και πολιτικά και κοινωνικά συντηρητικές κυβερνήσεις.

Για τον υποψήφιο της δεξιάς Φεδερίκο Γκουτιέρες, ο αντίπαλός του είναι «αυταρχικός λαϊκιστής» που διάκειται ευνοϊκά έναντι των κρατικοποιήσεων. Τον συγκρίνει συχνά με τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ο κ. Πέτρο, που προτείνει αυξήσεις των φόρων για τους πλουσιότερους Κολομβιανούς και τον «εκδημοκρατισμό» της πρόσβασης στην έγγεια ιδιοκτησία και στις πιστώσεις, απορρίπτει τις συγκρίσεις αυτές, που κρίνει πως είναι «ψευδείς και δυσφημιστικές».

Μετά τις εσωκομματικές ψηφοφορίες στην Κολομβία, τη 13η Μαρτίου, όταν ο κ. Πέτρο ήταν ο υποψήφιος που έλαβε μακράν τις περισσότερες ψήφους, περίπου 4,4 εκατομμύρια, ο κ. Γκουτιέρες κάλεσε να σχηματιστεί γύρω του κοινό μέτωπο εναντίον του υποψηφίου της κολομβιανής αριστεράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ