Κόκκινος αντιτρομοκρατικός συναγερμός στην Καμπούλ- Η «μαύρη» λίστα θανάτου από την επίθεση

Μπαράζ πυροβολισμών έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Ταλιμπάν ρίχνουν πυρά στον αέρα για να απωθήσουν το πλήθος που συγκεντρώνεται στις πύλες του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι. 

Δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η αφγανική πρωτεύουσα θυμίζει πολεμικό μέτωπο. 

Νωρίς το πρωί οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν με πλήγμα ντρόουν τα αντίποινα για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από τζιχαντιστή που αιματοκύλισε το απόγευμα της Πέμπτης την Καμπούλ. 

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σήμερα, εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του ISIS-K. Η μη επανδρωμένη αεροπορική επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαχάρ του Αφγανιστάν. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται με τα θύματα να είναι τουλάχιστον 170, ανάμεσά τους 13 αμερικανοί πεζοναύτες και 28 Ταλιμπάν, και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 200.

Με τις εικόνες του λουτρού αίματος μετά την δολοφονική έκρηξη, να είναι ακόμα νωπές...

«Έπεσα στο έδαφος και όταν σηκώθηκα νόμιζα πως έχασα είχα χάσει ένα μέρος της κοιλιάς μου. Μετά με έφεραν στο νοσοκομείο, καθώς ήμουν ένας από τους τραυματίες» αναφέρει θύμα της επίθεσης.

Αιμόφυρτοι άνθρωποι, απελπισμένοι, ανάμεσα σε στιβαγμένους νεκρούς, μέσα στο κανάλι του θανάτου, που έγινε ένα ανθρώπινο σφαγείο...

Οι συγγενείς αναγνωρίζουν τα πτώματα, μοιρολογώντας, την ώρα που αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους....

Ενώ αγανακτισμένοι, ξεσπούν...

«Κοιτάξτε, αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν ορθώνουμε το ανάστημά μας. Κοιτάξτε, είναι ο αδελφός μου, ύψωσε τη φωνή του επειδή ήθελε, τι έκανε λάθος; Το μόνο του λάθος ήταν που έζησε μια καλή και ελεύθερη ζωή» λέει αδεφλή θύματος.

Στο μεταξύ ομάδες Ταλιμπάν κομάντο παίρνουν θέσεις στους δρόμους πρόσβασης προς το αεροδρόμιο, 

ελέγχοντας όλα τα οχήματα που διέρχονται. 

Το Ισλαμικό Εμιράτο καλεί όλους τους Αφγανούς να παραδώσουν όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και εξοπλισμό που ανήκει στις πρώην κυβερνητικές δυνάμεις εντός μίας εβδομάδας, απειλώντας με τιμωρία τους παραβάτες. 

Ο κίνδυνος ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος είναι αυξημένος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας με την οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τον πρόεδρο και και τον αντιπρόεδρο πως μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ είναι πιθανή και λαμβάνουν τα μέγιστα μέτρα προστασίας δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στις γύρω περιοχές με τις δυνάμεις μας, ως αποτέλεσμα. / Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος της αποστολής» δήλωσε η Εκπρ. τύπου Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους αμερικανούς πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο, 

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν υπαρκτές απειλές. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα συγκεκριμένες, υπαρκτές απειλές. Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές» είπε ο Εκπρόσωπος Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Η αποστολή εκκένωσης συνεχίζεται παρά τις ανθρώπινες απώλειες, διαβεβαιώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η αποστολή που γίνεται εκεί είναι επικίνδυνη και πλέον επέφερε σημαντικές απώλειες Αμερικανώναλλά είναι αποστολή που έχει αξία γιατί συνεχίζουν να απομακρύνουν κόσμο από την περιοχή εκείνη,από το αεροδρόμιο, απεμάκρυναν πάνω από 12.000 ανθρώπους από εκεί το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν. 

H Ιταλία τερματίζει την ανθρωπιστική αερογέφυρα από την Καμπούλ. 

«Υπάρχουν ακόμη τόσοι πολίτες Αφγανοί που περιμένουν να απομακρυνθούν  και δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε με αερογέφυρες που είδαμε αυτές τις ημέρες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.  

Το ΝΑΤΟ λέει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για τους Αφγανούς που ήθελαν να φύγουν. 

«Κάναμε ό,τι καλύτερο, σ' αυτές τις περιστάσεις και νομίζω ότι κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να απομακρύνουμε όσους μπορούσαμε να διατηρήσουμε το αεροδρόμιο σε λειτουργία να συντονίσουμε ό,τι ήταν δυνατόν να συντονιστεί στην κατάσταση εκείνη» ανέφερε ο Πρεσβευτής ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκορβο..

Και η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις τις από την Καμπούλ που - όπως λέει ο πρόεδρός της - έχει γίνει πεδίο σύγκρουσης τρομοκρατών. 

«Άλλη οργάνωση είναι το Ισλαμικό Κράτος κι άλλη οργάνωση είναι οι Ταλιμπάν. 
Ένα πράγμα γνωρίζω, ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων.  Είναι είναι αδιανόητο να επωφεληθούν  η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από μια διαμάχη μεταξύ τρομοκρατών» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν. 

Με την αναχώρηση του τελευταίου μεταγωγικού γεμάτου πρόσφυγες από την Καμπούλ, η Γαλλία ολοκληρώνει την επιχείρηση απομάκρυνσης. 

Περίπου 3.000 Αφγανοί μεταφέρονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι από εκεί με ναυλωμένα αεροσκάφη προς το Παρίσι. 

Για τους τυχερούς που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, μια καινούργια ζωή ανοίγεται μπροστά τους.

«Σαν να έρχεσαι από την Κόλαση στον Παράδεισο μας φαίνεται, ήταν πολύ δύσκολα για όλους μας» λέει αφγανή πρόσφυγας. 

Στους δρόμους της Καμπούλ παγιώνεται η παρουσία των Ταλιμπάν.

Στην πόλη Αϊμπάκ ισλαμιστές καταστρέφουν μπουκάλια με αλκοόλ που λένε πως βρήκαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα. 

Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στα σύνορα με το Πακιστάν, με φορτωμένα τα υπάρχοντά τους στα αυτοκίνητα, ζητώντας διέξοδο σωτηρίας.

ΗΠΑ - Πεντάγωνο: Σκοτώθηκαν 2 μέλη του ISIS-K στην επίθεση με το drone

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε επίσης ότι στην επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

«Μπορώ να επιβεβαίωσω, τώρα που λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, ότι δύο σημαντικοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε» από το πλήγμα αυτό. «Δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, θύματα μεταξύ των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι από την πλευρά του αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πρόσωπα αυτά σχετίζονταν άμεσα με την επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. «Πρόκειται για οργανωτές και αυτουργούς του ΙΚ, αυτός ο λόγος αρκεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πλήγματα. Κανείς δεν λέει ότι «δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για το ΙΚ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει «επικεντρωμένος» σε αυτήν την «ακόμη ενεργή απειλή».

«Το γεγονός ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βρίσκονται πια στη Γη είναι καλό πράγμα», είπε ο Κίρμπι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συνεχίζεται και, όπως είπε ο Τέιλορ, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβαστούν σήμερα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου, μία ημέρα προτού να μπουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Πηγή: skai.gr