Επίθεση -Καμπούλ: Ξεκίνησε η «εκδίκηση» Μπάιντεν -ΗΠΑ και Ευρώπη σε κόκκινο συναγερμό

Λιγότερες από 48 ώρες μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την εκδίκηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επίθεση με drone, εναντίον μέλους του ΙΣΙΣ Κ, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ήταν ο ενορχηστρωτής της προχθεσινής επίθεσης.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σήμερα, εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του ISIS-K. Η μη επανδρωμένη αεροπορική επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαχάρ του Αφγανιστάν. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισλαμικό Κράτος, δεν άργησε να έρθει, με τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει πράξη τις απειλές του.

«Προς όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, καθώς επίσης και στον οποιονδήποτε θέλει το κακό της Αμερικής, να ξέρουν αυτό: Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε» είχε αναφέρει ο ίδιος. 

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται με τα θύματα να είναι τουλάχιστον 170, ανάμεσά τους 13 αμερικανοί πεζοναύτες και 28 Ταλιμπάν, και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 200.

Με τις εικόνες του λουτρού αίματος μετά την δολοφονική έκρηξη, να είναι ακόμα νωπές..

«Έπεσα στο έδαφος και όταν σηκώθηκα νόμιζα πως έχασα είχα χάσει ένα μέρος της κοιλιάς μου. Μετά με έφεραν στο νοσοκομείο, καθώς ήμουν ένας από τους τραυματίες» δηλώνει θύμα της επίθεσης.

Αιμόφυρτοι άνθρωποι, απελπισμένοι, ανάμεσα σε στιβαγμένους νεκρούς, μέσα στο κανάλι του θανάτου, που έγινε ένα ανθρώπινο σφαγείο...

 Οι συγγενείς αναγνωρίζουν τα πτώματα, μοιρολογΦΗώνταης, την ώρα που αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους ενώ αγανακτισμένοι, ξεσπούν.

«Κοιτάξτε, αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν ορθώνουμε το ανάστημά μας. Κοιτάξτε, είναι ο αδελφός μου, ύψωσε τη φωνή του επειδή ήθελε, τι έκανε λάθος; Το μόνο του λάθος ήταν που έζησε μια καλή και ελεύθερη ζωή...» λέει αδελφή θύματος.

Το Πεντάγωνο, στο μεταξύ, διευκρίνισε πως η έκρηξη ήταν μία, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για δύο συμβάντα.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως δεν πιστεύουμε ότι έγινε μια δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά. Αυτό ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας» αναφέρει ο Αν. Διευθ. Κοινού Επιτελείου για Περιφερειακές Επιχειρήσεις, υποστράτηγος Ουίλιαμ Χανκτειλορ.

Στο μεταξύ, έξω απο το αεροδρόμιο η κατάσταση είναι ακόμη εκτός ελεγχού. Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, που ακόμα ελπίζουν πως θα φύγουν.. Ενώ στήνουν μπλοκα γύρω από το αεροδρόμιο, ελέγχοντας την κίνηση προς αυτό.

Mε τους πολίτες να συρρέουν στα σύνορα με το Πακιστάν, με φορτωμένα τα υπάρχοντά τουυς στα αυτοκίνητα, ζητώντας απεγνωσμένα μια σωτηρία από την αιματοχυσία και τον σκοταδισμό.
φη

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κίνδυνος ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος είναι αυξημένος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας με την οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τον πρόεδρο και και τον αντιπρόεδρο πως μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ είναι πιθανή και λαμβάνουν τα μέγιστα μέτρα προστασίας δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στις γύρω περιοχές με τις δυνάμεις μας, ως αποτέλεσμα. / Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος της αποστολής» λέει η Εκπρ. τύπου Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους αμερικανούς πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο,

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν υπαρκτές απειλές. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα συγκεκριμένες, υπαρκτές απειλές. Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές» δηλώνει ο Εκπρόωπος Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Πλησιάζοντας την 31η Αυγούστου, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δίνεται μάχη με το χρόνο, με περισσότερα απο 5000 αμερικανούς στρατι΄τες να παραμένουν στην περιοχή.

«Είδαμε από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η αποστολή, αλλά το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας αποτρέψει από το να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή» δηλώνει ο Αν. Διευθ. Κοινού Επιτελείου για Περιφερειακές Επιχειρήσεις, υποστράτηγος Ουίλιαμ Χανκτειλορ.

Και τις περισσότερες νατοικές δυνάμεις να έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, υπό τον φόβο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Τις τελευταιες ανθρωπιστικές πτησεις πραγματοποίησαν Γαλλία, Ιταλία ενώ και η Βρετανία αποσύρει σταδιακά τα στρατευματά της.

 

Πηγή: skai.gr