Κλίτσκο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής εκκένωσης του Κιέβου και διακοπών ρεύματος ώς την άνοιξη

Ο Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να προετοιμαστούν για παρατεταμένο μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα, προμηθευόμενοι τρόφιμα, νερό, ζεστά ρούχα και power banks.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής εκκένωσης του Κιέβου άφησε σε συνέντευξή του στο RBK-Ukraine, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας πρέπει να είναι έτοιμοι για «το χειρότερο σενάριο», ενώ η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. 

Ο Ουκρανός δήμαρχος τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι στο Κίεβο θα πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές ρεύματος που θα διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη λόγω εξαιτίας της επιβάρυνσης του συστήματος το χειμώνα. Ο Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να προετοιμαστούν για παρατεταμένο μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα, προμηθευόμενοι τρόφιμα, νερό, ζεστά ρούχα και power banks.

Σχετικά με τις εικασίες ότι υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του Κιέβου λόγω των ρωσικών επιθέσεων, ο Κλίτσκο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν δεν προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει πλήρης εκκένωση της πόλης, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής εκκένωσης.

«Πρόκειται για προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων στα προάστια, όπου μπορεί να είναι διαθέσιμες υπηρεσίες», είπε, απαντώντας αρνητικά σε ερώτηση για πιθανές μετεγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες, αν οι αρχές θα οργανώσουν τη μετεγκατάσταση ή αν οι ίδιοι οι πολίτες θα μετεγκατασταθούν, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει. Ζήτησε επίσης όσοι μπορούν να μετακομίσουν τώρα στα προάστια του Κιέβου, στο εξοχικό τους ή στην κατοικία των φίλων τους, αν υπάρχει υδροδότηση και έχουν τζάκι. 

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει στις 6 Νοεμβρίου ότι οι αρχές του Κιέβου είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν την εκκένωση των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης σε περίπτωση πλήρους μπλακ άουτ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Ρομάν Τκάτσουκ, διευθυντής του τμήματος ασφαλείας του Κιέβου, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες. 

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε την πέμπτη μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στην ουκρανική επικράτεια, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές σε ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και υδροδότηση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Οι προηγούμενες σφοδρές ρωσικές επιθέσεις έγιναν στις 10 Οκτωβρίου, τις 17 Οκτωβρίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, την επομένη της επίθεσης της 23ης Νοεμβρίου το 70% των νοικοκυριών στο Κίεβο έμειναν χωρίς ρεύμα.

kyivindependent - anadolu