Κινέζοι κατάσκοποι, μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικές βάσεις στην Αλάσκα

Όχημα που μετέφερε Κινέζους πολίτες πέρασε από σημείο ελέγχου ασφαλείας στην Αλάσκα - Οι επιβαίνοντες ισχυρίστηκαν ότι ήταν τουρίστες αλλά μετά από έρευνα στο αυτοκίνητό τους αποκαλύφθηκε ένα drone

Ύποπτοι Κινέζοι κατάσκοποι, μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες, έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να διεισδύσουν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αλάσκα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι απόπειρες παραβιάσεων μπορεί να είναι έρευνες για στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην πολιτεία, ανέφεραν στρατιώτες που γνωρίζουν το θέμα στην USA Today.

Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ένα όχημα που μετέφερε Κινέζους πολίτες πέρασε από ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας στο Fort Wainwright στο Fairbanks.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε και οι επιβαίνοντες ισχυρίστηκαν ότι ήταν τουρίστες αλλά μετά από έρευνα στο αυτοκίνητό τους αποκαλύφθηκε ένα drone.

Οι περισσότερες από τις λεπτομέρειες των ύποπτων κινεζικών περιστατικών κατασκοπείας στην Αλάσκα παραμένουν απόρρητες και η Kathleen Hicks, η υπ' αριθμόν 2 αξιωματούχος του Πενταγώνου, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, εκτός από το ότι ο στρατός λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι βάσεις είναι ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Αλάσκα η Hicks είπε στους δημοσιογράφους «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των ανθρώπων μας στις εγκαταστάσεις μας».

«Ζούμε πάντα με την πιθανότητα εισβολής στις εγκαταστάσεις μας και έτσι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι με τις κρατικές και τοπικές αρχές και άλλους, ότι αυτές οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από απειλές.

«Λαμβάνουμε πολλά μέτρα για να το κάνουμε αυτό. Και θα βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την εγκατάστασή μας, ώστε οι δικοί μας να μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές τους».

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο USA Today ότι η ασφάλεια σε ορισμένες στρατιωτικές βάσεις έχει πράγματι ενισχυθεί ως απάντηση στην απειλή.

Η Ίρις Φέργκιουσον, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για την Αρκτική και την Παγκόσμια Ανθεκτικότητα, είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο ότι οι Κινέζοι ηγέτες «προσπαθούν να εισέλθουν στην Αρκτική».

«Λοιπόν, προσέχουμε πολύ τη δραστηριότητά τους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά μας προστατεύονται στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν χαρακτήρισε τα αναφερόμενα περιστατικά κατασκοπείας στην Αλάσκα «κλήση αφύπνισης».

«Είτε πρόκειται για κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, είτε ρωσικά βομβαρδιστικά Russian Bear Bombers, είτε για αυτή τη νέα αναφορά για ύποπτους Κινέζους κατασκόπους στην Αλάσκα, αυτό είναι άλλο ένα σήμα αφύπνισης ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία δικτάτορες στην Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Σάλιβαν σε δήλωσή του.

Πηγή: dailymail.co.uk