«Ξέρουμε τι κάνεις»: Οι Κινέζοι διαδηλωτές παρακολουθούνται – Σε αδιέξοδο ο Σι Τζινπίνγκ 

Οι διαδηλωτές στους δρόμους σε όλη την Κίνα ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους υπό την αυταρχική κομμουνιστική κυβέρνηση.  

Στην υπηρεσία του ολοκληρωτικού κινεζικού καθεστώτος βρίσκεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, ωστόσο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται ενώπιον επιλογών που τον οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο αναφέρει το Sky News. 

Το Πεκίνο δεν ανέχεται καμία πολιτική διαφωνία. Οι αντιφρονούντες πηγαίνουν συχνά στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό την ολοκληρωτική διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, ακόμα και οι δικηγόροι τους φυλακίζονται. 

Οι διαδηλωτές στους δρόμους σε όλη την Κίνα ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους υπό την αυταρχική κομμουνιστική κυβέρνηση. Υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν ήδη προειδοποιηθεί από την αστυνομία τηλεφωνικά ή μέσω γραπτών μηνυμάτων που τους παρακολουθεί. 

«Ξέρουμε τι κάνεις» γράφει χαρακτηριστικά το μήνυμα. «Σταμάτησε ή αντιμετώπισε τις συνέπειες».

Η Κίνα έχει οικοδομήσει ένα τεράστιο σύστημα εθνικής επιτήρησης, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καταστείλει και να ελέγξει τον λαό της. Τώρα, δοκιμάζεται σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τους ηγέτες των αντιφρονούντων χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρακολούθησης και κάθε άλλου είδους τεχνολογία για να τους εντοπίσουν.

Στο Πεκίνο δε, υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία ήταν «ένα βήμα μπροστά» από τους διαδηλωτές, προλαμβάνοντας τις διαδηλώσεις σε τοποθεσίες όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Στην Κίνα υπάρχει ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού», και σε πολλούς πολίτες θα κοστίσει την ελευθερία τους.

Αλλά οι Κινέζοι έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο. Κινέζοι φοιτητές «φτύνουν αίμα» για να αποκτήσουν τις πολυπόθητες πανεπιστημιακές θέσεις στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία τους. Αλλά σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια φαίνεται ότι οι φοιτητές είναι έτοιμοι να ρισκάρουν τα πάντα, βγαίνοντας στους δρόμους και ζητώντας αλλαγή. 

Ο Σι Τζινπίνγκ τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες. Μπορεί ο Μάο Τσετούνγκ  να ένωσε την Κίνα, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ να την έκανε πλουσιότερη, αλλά ο ίδιος θα την οδηγήσει στη θέση που της αξίζει στον κόσμο και δεν πρόκειται να αφήσει λίγες μέρες αναταραχής να θέσουν αυτή τη φιλοδοξία του σε κίνδυνο.

Όμως αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Είτε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες διακινδυνεύοντας περισσότερες αναταραχές, ή θα μπορούσε να χαλαρώσει τα lockdown, όπως απαιτεί ο λαός. 

Αλλά το σύστημα υγείας της Κίνας δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Αφού τους είχαν πει ότι ο «αλάνθαστος ηγέτης τους» είχε νικήσει τον ιό, πολλοί Κινέζοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έκαναν όλα τα εμβόλια – ειδικά οι ηλικιωμένοι. Και δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των λοιμώξεων.

Εάν χαλαρώσουν τα lockdown, η COVID θα αυξηθεί και πολλοί θα μπορούσαν να πεθάνουν, ειδικά oι ηλικιωμένοι. Σε μια χώρα που σέβεται την τρίτη ηλικία, αυτό θα μπορούσε να είναι πολιτικά καταστροφικό για την κυβέρνηση. Αμφότερες οι επιλογές θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.. 
 

Πηγή: news.sky.com