Κίνα: Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και τρεις εβδομάδες

Ο Τσιν Γκανγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και τρεις εβδομάδες, μια ασυνήθιστα μακρά απουσία στη διάρκεια έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στο Πεκίνο, γεγονός που πυροδοτεί έντονες εικασίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και τρεις εβδομάδες, μια ασυνήθιστα μακρά απουσία στη διάρκεια έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στο Πεκίνο, γεγονός που πυροδοτεί έντονες εικασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο Τσιν, διπλωμάτης καριέρας και έμπιστος συνεργάτης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών τον Δεκέμβριο, μετά από μια σύντομη θητεία ως πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Τσιν είχε επιπλήξει την Ουάσιγκτον μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών λόγω της υπόθεσης με το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ.

Διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο στα μέσα Ιουνίου.

Ωστόσο, ο 57χρονος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου, αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και τη Ρωσία στο Πεκίνο.

Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ένας χαμογελαστός Τσιν εθεάθη να περπατά δίπλα-δίπλα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος πέταξε στο Πεκίνο για να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους μετά από την ανταρσία της ομάδας Wagner.

«Δεδομένης της θέσης και της επιρροής της Κίνας στον κόσμο, είναι πράγματι πολύ περίεργο που ο υπουργός Εξωτερικών της δεν εμφανίστηκε δημόσια για περισσότερες από 20 ημέρες», δήλωσε ο Ντενγκ Γιουέν, πρώην συντάκτης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος που ζει τώρα στις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε για την παρατεταμένη απουσία τoυ Τσιν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «δεν είχε πληροφορίες να παράσχει», προσθέτοντας ότι οι διπλωματικές δραστηριότητες της Κίνας διεξάγονται ως συνήθως.

Η απουσία του Τσιν έγινε ακόμη πιο εμφανής από την έντονη διπλωματική δραστηριότητα στην κινεζική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, που συμπεριελάμβανε και τις επισκέψεις των υψηλού προφίλ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και Τζον Κέρι.

Ο Τσιν έπρεπε να συναντηθεί με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ νωρίτερα αυτό το μήνα στο Πεκίνο, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε αφού η Κίνα ενημέρωσε την ΕΕ ότι οι ημερομηνίες «δεν ήταν πλέον δυνατές»,  όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ΕΕ.

Η ΕΕ ενημερώθηκε για την αναβολή μόλις δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη του Μπορέλ στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσιν δεν εμφανίστηκε επίσης στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, παρευρέθηκε στη θέση του ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Πηγή: skai.gr