Κλείσιμο

Ρώσοι επιστήμονες προειδοποιούν για ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις τη Δευτέρα - Τι προβλήματα προκαλούν

Ισχυρή δραστηριότητα ηλιακών εκλάμψεων προβλέπεται για τη Δευτέρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες βραχέων κυμάτων, δήλωσαν Ρώσοι επιστήμονες

Ισχυρή δραστηριότητα ηλιακών εκλάμψεων προβλέπεται για τη Δευτέρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες βραχέων κυμάτων, δήλωσαν Ρώσοι επιστήμονες μετά την παρατήρηση τριών εκλάμψεων στον ήλιο την Κυριακή.

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Fedorov στη Μόσχα είπε ότι είναι πιθανές εκλάμψεις κατηγορίας Χ, συμπεριλαμβανομένων των εκλάμψεων πρωτονίων  με αποτέλεσμα οι εκπομπές ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων να παρουσιάσουν πιθανά προβλήματα.

Οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι οι μεγαλύτερες εκρήξεις στα ηλιακά συστήματα και μπορούν να δημιουργήσουν μακροχρόνιες καταιγίδες ακτινοβολίας. Οι εκλάμψεις πρωτονίων είναι μια καταιγίδα ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων, που αποτελούνται κυρίως από πρωτόνιο.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μία λάμψη. Μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης με τη δυνατότητα να βλάψουν τους δορυφόρους και τον εξοπλισμό επικοινωνιών, σύμφωνα με τη NASA.

Το 2022, μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας από τον ήλιο η SpaceX έχασε 40 δορυφόρους  που είχαν εκτοξευτεί πρόσφατα.

Τρεις ηλιακές εκλάμψεις παρατηρήθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φεντόροφ, με μία να διαρκεί 14 λεπτά, συνοδευόμενη από διακοπή της ραδιοεπικοινωνίας.

Πηγή: skai.gr