Για πρώτη φορά Κινέζος απεσταλμένος στο Κίεβο για εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο

Περιοδεία του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις με στόχο να συζητηθεί μια «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης

Σε μία στροφή της εξωτερικής κινεζικής πολιτικής - που επιλέγει να μην εμπλέκεται σε διαμάχες άλλων κρατών – το Πεκίνο στέλνει για πρώτη φορά υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο στην Ουκρανία, αύριο και μεθαύριο,  με στόχο να συζητηθεί μια «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Κίνα παρουσίασε ένα κείμενο 12 σημείων για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, το οποίο όμως το Κίεβο απορρίπτει.

Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, «αγαπητό φίλο» παρουσιάζοντάς του σχέδιο.

Ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι, πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία και ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, έχει οριστεί αρμόδιος για να συζητήσει τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο Λι Χούι θα βρίσκεται στο Κίεβο αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Κινέζος απεσταλμένος θα πραγματοποιήσει επίσης επισκέψεις στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. 


 

Πηγή: skai.gr