Κίεβο: Πλήγμα για τον ρωσικό στρατό οι απώλειες υψηλόβαθμων αξιωματικών στον πόλεμο

Στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας τελέστηκε σήμερα η κηδεία του αναπληρωτή διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ουκρανία, για το τελευταίο θύμα μιας σειράς απωλειών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών του ρωσικού στρατού από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κατονόμασε την Κυριακή έξι Ρώσους στρατηγούς που, σύμφωνα με τον ίδιο, σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μαζί με δεκάδες συνταγματάρχες κι άλλους αξιωματικούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις απώλειες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει αναθεωρήσει τον αριθμό των απωλειών από τις 2 Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν είχε ανακοινώσει πως 498 ρώσοι στρατιώτες είχαν βρει τον θάνατο. Η Ουκρανία ανεβάζει τον απολογισμό αυτόν σε 15.600.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, ωστόσο έχει επιβεβαιώσει ορισμένες από αυτές τις απώλειες από ρωσικές πηγές.

Οι ρωσικές αρχές στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ επιβεβαίωσαν τον θάνατο, στις 28 Φεβρουαρίου, του υποστράτηγου Αντρέι Σουχοβέτσκι μέσω διαδικτυακής ανακοίνωσης. Σε αυτήν αναφέρεται ότι είχε υπηρετήσει στη Συρία, στον Βόρειο Καύκασο και στην Αμπχαζία.

Σήμερα εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας για να παραστούν στην κηδεία με στρατιωτικές τιμές του Αντρέι Παλίι, αναπληρωτή διοικητή του ρωσικού Στόλου τη Μαύρης Θάλασσας.

Ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rochan με έδρα την Πολωνία, δήλωσε ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για τις απώλειες υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματικών είναι εύλογοι, αλλά είναι δύσκολο να επαληθευτούν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς μικρότερος.

«Ακόμη κι αν μιλάμε για δύο στρατηγούς, είναι μεγάλο ζήτημα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Δεν μιλάμε μόνο για στρατηγούς, μιλάμε και για συνταγματάρχες που είναι επίσης ψηλά στην ιεραρχία του στρατεύματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες απώλειες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν είχε επαρκή κατανόηση των θέσεων του ουκρανικού πυροβολικού και ότι η Ουκρανία κατάφερε να εντοπίσει τις θέσεις ανώτερων ρώσων αξιωματικών, ενδεχομένως μέσω των στιγμάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Πολλοί συνταγματάρχες, λίγοι δεκανείς» 

Ένας κορυφαίος ξένος διπλωμάτης στη Μόσχα δήλωσε στο Reuters: «Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό που είναι σημαντικό είναι οι αναφερόμενες πολυάριθμες απώλειες συνταγματαρχών και ανωτέρων τους. Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στρατού. Δεν είναι μόνον οι στρατηγοί.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός δεν έχει υπαξιωματικούς με εξουσίες, όπως συμβαίνει σε χώρες της Δύσης. «Υπάρχουν πάρα πολλοί συνταγματάρχες, αλλά πολύ λίγοι δεκανείς. Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ζητήματα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις, τα οποία στη Δύση μπορούν να επιλυθούν από χαμηλόβαθμα στελέχη, μεταφέρονται ψηλά στην αλυσίδα της ιεραρχίας για τη λήψη αποφάσεων», εξηγεί.

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η δομή της ιεραρχίας προσέλκυσε ανώτερους αξιωματικούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα και να αναζωογονήσουν την εκστρατεία, αφήνοντάς τους ευάλωτους σε επιθέσεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου 10 εκατομμυρίων, ενώ έχει εγείρει φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπέλυσε ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονταν την Ουκρανία για να την απειλήσουν και η Μόσχα ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει απέναντι στη «γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ