Περισσότερα από χίλια καταφύγια «θέρμανσης» ετοιμάζει το Κίεβο για την περίπτωση ολικού μπλακ-άουτ

Οι χώροι αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες και θα υπάρχει απόθεμα βασικών αγαθών, όπως πόσιμο νερό.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ετοιμάζουν περισσότερους από 1.000 χώρους σε όλη την πόλη όπου οι πολίτες θα μπορούν να πάνε για να ζεσταθούν στην περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Ρωσία με πυραύλους και drones έχουν προκαλέσει ζημιά στο 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και ήδη για μικρό χρονικό διάστημα μεγάλες περιοχές του Κιέβου έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

Σήμερα ο Κλίτσκο ανέφερε στο Telegram ότι οι αρχές της πόλης εξετάζουν διαφορετικά σενάρια. «Το χειρότερο είναι να μην υπάρχει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, να διακοπεί η υδροδότηση και η θέρμανση», επεσήμανε. «Για αυτή την περίπτωση προετοιμάζουμε περισσότερους από 1.000 χώρους θέρμανσης στην πόλη μας».

Οι χώροι αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες και εκεί θα υπάρχει απόθεμα βασικών αγαθών, όπως πόσιμο νερό.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει από τους Ουκρανούς που έχουν φύγει από τη χώρα να παραμείνουν στο εξωτερικό για τον χειμώνα, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί νέα ανθρωπιστική κρίση αναγκάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το φόβο ότι θα αναγκαστούν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ