Έκρηξη μπροστά στην κάμερα του ΣΚΑΪ στο Κίεβο -Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Τον εκκωφαντικό ήχο της έκρηξης στο Κίεβο κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το πρωί της Παρασκευής.

«Ακούσαμε την έκρηξη. Ακούγονται και σειρήνες τώρα», αναφέρει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο. Παράλληλα, εκρήξεις ακούστηκαν και από προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.

Πολλοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ άλλοι βρίσκονται στα υπόγεια καταφύγια. Οι δρόμοι είναι άδειοι και το Κίεβο έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν σχηματιστεί οδοφράγματα, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Κιέβου. Σε άλλα σημεία έχουν βάλει νάρκες πάνω στο δρόμο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 8 το πρωί. 

Δείτε εικόνες:

Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στο Κίεβο

Αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα σημεία του δρόμου κάνει ο ουκρανικός στρατός στα οχήματα που θέλουν να περάσουν. 

Παράλληλα, υπάρχουν παντού μπλόκα με τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και οδοφράγματα. 

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι - ο οποίος είχε επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν - κατηγόρησε τη Ρωσία για "πυρηνική τρομοκρατία", λέγοντας ότι ήθελε να "επαναληφθεί" η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

“I ask you to come to your senses, immediately stop firing at the Zaporizhzhia nuclear power plant.”

Ukrainian officials say Europe’s largest nuclear plant caught fire after Russian troops began shelling the facility early Friday https://t.co/OrjrRfHZ2F pic.twitter.com/qoynM4fEme

— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) March 4, 2022

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι

Στο μεταξύ η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο  ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης

Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

VIDEO: Ukraine nuclear plant on fire after Russian shelling.

Europe's largest nuclear power plant was on fire Friday after the station came under fire from invading Russian forces, with Ukraine's foreign minister demanding an immediate ceasefire at the site to avoid disaster pic.twitter.com/AkVuT9dizu

— AFP News Agency (@AFP) March 4, 2022

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Πάντως, ο διεθνής Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε "καμία μεταβολή" στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Πηγή: skai.gr