Καζακστάν - Μαρτυρία ομογενούς στον ΣΚΑΪ: Ακούω σφαίρες απέξω, Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο…

Τις δραματικές ώρες που βιώνει η ίδια και η οικογένειά της περιέγραψε στον ΣΚΑΪ η Σαμπίνα Μουχαμέντοβα, κάτοικος Καζακσταν με ελληνικές ρίζες

-Εμείς δε βγαίνουμε καθόλου, ούτε στο μαγαζί για να πάρουμε το ψωμί, κάνουμε το ψωμί στο σπίτι. 

-Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ Τώρα αυτή τη στιγμή μού είπατε ακούτε σφαίρες απέξω

-Ομογενής: Ναι, ναι, ναι σφαίρες. Δε ξέρει κανένας τι θα γίνει αύριο, μεθαύριο

Στο Αλμάτι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ο κόσμος φοβάται και δε βγαίνει από το σπίτι ούτε για τα βασικά.

- Ομογενής: Μάς έχουν πάρει τηλέφωνο και μας έχουν πει να μην πάμε στη δουλειά γιατί γίνεται χαμός στην πλατεία Εμείς μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι αλλά πρέπει να έχουμε ίντερνετ αλλά εμείς δεν έχουμε ίντερνετ εδώ και 3η μέρα, δηλαδή ούτε δουλειά δε μπορούμε να κάνουμε…

Η κατάσταση στους δρόμους είναι ανεξέλεγκτη, με τις μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να μαίνονται

-Ομογενής: Η αστυνομία μας δε μπορεί να κάνει τίποτα γιατί στην αστυνομία μας είναι πολλοί λίγοι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. 2 μέρες πριν, 5-7 το πολύ 10 αστυνόμοι, είχαν πέσει και 70-75 άνθρωποι τους είχαν χτυπήσει. 

Αφορμή για τα αιματηρά επεισόδια, η απότομη αύξηση στις τιμές στο φυσικό αέριο και βασικά προϊόντα. 30 Δεκεμβρίου το αέριο ήταν 1 ευρώ, 1η Ιανουαρίου ήταν 5 ευρώ. Και δεν είναι μόνο το αέριο είναι και το φαγητό και το ψωμί και το φως στο σπίτι.

Οι 10 χιλιάδες ομογενείς που έχουν απομείνει στο Καζακστάν ζουν με το φόβο γενίκευσης των επεισοδίων τις επόμενες ημέρες. 

Πηγή: skai.gr