Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Λιγότεροι από ένας στους 200 ταξιδιώτες που έχουν εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρόγραμμα ελέγχων και ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να εντείνουν ακόμα περισσότερο την πίεση προς την κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής.

Από τις 23.465 αφίξεις από τις 167 χώρες που υπάγονται στην πορτοκαλί λίστα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και όλοι οι υπόλοιποι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, μόνο 89 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Πρόκειται για ποσοστό 0,4%. Από 151 από αυτές τις χώρες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.

Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα 20 Μαΐου - 9 Ιουνίου και ανανεώνονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Όπως προκύπτει επίσης από τα ίδια στοιχεία, δεν ανιχνεύθηκε καμία ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού μεταξύ αυτών των 89 κρουσμάτων.

Με την επόμενη αξιολόγηση των κατηγοριών του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που έχει θεσπίσει η βρετανική κυβέρνηση να αναμένεται πιθανότατα την Πέμπτη, Συντηρητικοί βουλευτές και παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας επικαλούνται τα παραπάνω στοιχεία για να τονίσουν ακόμα μία φορά ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι υπερβολικά αυστηροί.

Υπενθυμίζεται ότι για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» χώρες προβλέπεται δεκαήμερη απομόνωση κατ' οίκον και τρία τεστ.

Την Τετάρτη μάλιστα εκατοντάδες στελέχη και εργαζόμενοι στον ταξιδιωτικό τομέα της Βρετανίας ετοιμάζουν «ημέρα δράσης» με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων και σε αεροδρόμια της χώρας.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, φέρεται να προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρέωσης καραντίνας για όσους ταξιδιώτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η σχετική πρόταση καταρτίζεται από το Υπουργείο Μεταφορών και θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμα και εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο συντονισμού του χειρισμού της πανδημίας, αν και η εφαρμογή της παραπέμπεται μάλλον για τον Αύγουστο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι από την υποχρέωση καραντίνας θα εξαιρούνται και τα παιδιά πέρα από τους πλήρως εμβολιασθέντες γονείς.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις