Κλείσιμο

Κάμινγκς: Κατηγορία για κυβερνητικό σχέδιο «ανοσίας αγέλης» από πρώην σύμβουλο του Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς κατηγόρησε μέσω Twitter την κυβέρνηση ότι είχε ως αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, παρά τις πολλαπλές διαψεύσεις από κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες.

Ο κ. Κάμινγκς υποστήριξε σε μια αλυσίδα αναρτήσεων το Σαββατοκύριακο ότι στην αρχή της πανδημίας όλα τα κυβερνητικά έγγραφα, γραφήματα και συσκέψεις βασίζονταν σε σχέδιο προσβολής μεγάλου ποσοστού του βρετανικού πληθυσμού με κορωνοϊό, έτσι ώστε να αναπτυχθεί συλλογική ανοσία.

Υποστήριξε ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τον περσινό Μάρτιο μόνο όταν εντάθηκαν οι προειδοποιήσεις ότι θα οδηγούσε σε «καταστροφή».

Ο κ. Κάμινγκς απέρριψε ως «βλακείες» τις διαψεύσεις από τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ όταν η κατηγορία αυτή είχε αρχίσει να διατυπώνεται κατά της κυβέρνησης της άνοιξη του 2020. Διέψευσε επίσης ότι ο ίδιος ήταν πίσω από το σχέδιο περί ανοσίας της αγέλης και κατηγόρησε τα ΜΜΕ που με μεγάλη ευκολία αποδέχθηκαν τις κυβερνητικές διαψεύσεις.

Οι αναρτήσεις του κ. Κάμινγκς με τις οποίες επέκρινε την κυβέρνηση για το χειρισμό της πρώτης φάσης της πανδημίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανίκανους» σε θέσεις ευθύνης, έρχονται λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του ενώπιον της επιτροπής υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για απόπειρα του κ. Κάμινγκς να αποδείξει πως ο μεγάλος αριθμός θανάτων στη Βρετανία από τον κορωνοϊό οφείλεται σε λάθη και καθυστερήσεις του Πρωθυπουργού Τζόνσον και των υπουργών του.

Από το Νοέμβριο που αποπέμφθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμινγκς πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και αφήνει να εννοηθεί ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που μπορούν φέρουν τον Πρωθυπουργό Τζόνσον σε δύσκολη θέση.

Ερωτηθείσα πάντως την Κυριακή η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αν υπήρχε επίσημο σχέδιο ανοσίας της αγέλης, απάντησε «απολύτως όχι».

Η Δρ Τζένι Χάρις, διευθύντρια της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας του ΗΒ δήλωσε ότι η ανοσία της αγέλης δεν ήταν «ποτέ» πρόταση της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κάμινγκς.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι αναφορές σε ανοσία της αγέλης έχουν παρερμηνευθεί και ότι ποτέ δεν αφορούσαν κυβερνητικό σχέδιο να επιτραπεί η μόλυνση πολιτών με κορωνοϊό.

Ο κ. Κάμινγκς επανήλθε μέσω Twitter το βράδυ της Κυριακής επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο περί ανοσίας της αγέλης είχε διατυπωθεί δημοσίως από επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης το Μάρτιο του 2020.

Σημείωσε δε ότι η «καταστροφή» δεν ήταν μόνο ευθύνη του Πρωθυπουργού Τζόνσον, αλλά οφειλόταν σε «καταστροφική παρανόηση» από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου.