Καλίν προς Σάλιβαν: Προσδοκούμε την άνευ όρων έγκριση για προμήθεια των F-16

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία του Καλίν με τον Σάλιβαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέιν Σάλιβαν είχε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, πρέσβης Ιμπραήμ Καλίν κατά την οποία «μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, αναφέρει επίσης:

«Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, εκτός από τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετών στο Μπαλί στο περιθώριο της G20, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις για τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.  Δεσμεύτηκαν ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα.

Κατά τη συνάντηση, όπου τονίστηκε η σημασία της συνεχούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τονίστηκε ότι η παράταση και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία βάθυνε την κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να ξανατεθεί. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της, που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων και της συμφωνίας σιτηρών.

Υπογραμμίστηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG, που αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, στοχοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Υπενθυμίστηκε ότι η Τουρκία, η οποία εκτέθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Σύμβασης του ΟΗΕ. Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει κάθε είδους τρομοκρατικούς κινδύνους και απειλές.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσαν η Φινλανδία και η Σουηδία, σημειώθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις της Τριμερούς Συμφωνίας θα πρέπει να εκπληρωθούν».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ